16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva – raste broj ekosertifikovanih hotela

Eko hoteli

U sklopu Programa podsticaja za uvođenje ekoloških sertfikata za hotele i apartmane koji realizuju Opština Budva i Turistička organizacija Budva, u partnerstvu sa projektom Razvoj niskokarbonskog turizma, vodeća turistička destinacija u Crnoj Gori -Budva- bogatija je za tri nova sertifikovana smještajna objekta. Hotel Kruna i apartmani Alexandar i Blue Mediterranen  dobili su Ekološki znak Evropske unije. Budva je sada i zvanično, postala lider po broju zelenih hotela, kojih je do sada ukupno šest. Program podsticaja omogućava dobijanje ekološke oznake kvaliteta besplatno, zahvaljujući udruženim sredstvima partnera u programu.

Hoteli i apartmani koji posjeduju ekološki sertifikat sprovode brojne mjere zaštite životne sredine, ekonomično posluju, čuvaju prirodne resurse i značajni partneri u borbi protiv negativnih efekata klimatskih primjena. Ekološka oznaka je potvrda da smještajni objekti u praksi sprovode održivi koncept rada, štede energiju i vodu, brine se o očuvanju prirodnog okruženja, koriste manje štetna hemijska sredstva, rade na promociji održivog saobraćaja i na redukciji stvaranja otpada. Takođe, u ovim objektima se intenzivno sarađuje sa gostima i zaposlenima kako bi se razvijala ekološka svijest.

Sertifikovani hoteli imaju prednost u promociji i marketingu uz podršku lokalnih i nacionalnih institucija, posebno tržištima zapadne i sjeverne Evrope, ali i udaljenih destinacija. Turisti koji dolaze iz ovih država očekuju visok kvalitet usluge, pun doživljaj destinacije i spremni su da izdvoje više novca za boravak u ovakvim hotelima.

Opština Budva i Turistička organizacija Budva su pružanjem finansijske podrške za sertifikaciju deset smještajnih objekata tokom 2018. Godine, potvrdile da odgovorne institucije rade u službi razvoja zelenog turizma s naglaskom na održivom razvoju. Na taj način, stimuliše se uključivanje privatnog sektora u vodeće trendove primjene ekološki odgovornih praksi.

Projekat Razvoj niskokarbonskog turizma, koji realizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma i UNDP, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizicijom Crne Gore, podržava uvođenje međunarodnih sertifikata Ekološki znak Evropske unije i Travelife za hotele i apartmane. Projekat nudi svim hotelijerima zainteresovanim za eko sertifikaciju – podršku u vidu besplatnog preliminarnog energetskog pregleda, kako bi se procijenile postojeće prakse i predložile mjere energetske efikasnosti,  savjetodavne usluge u cilju dostizanja kriterijuma za sertifikaciju i ko-finansiranje troškova sertifikacije. Više informacija o projektu i načinima podrške možete pročitati na web stranici projekta www.lowcarbonmne.me.

Najčitanije