19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Budvanski odbornici najplaćeniji u Crnoj Gori

opština budva

Odbornici budvanskog parlamenta i dalje će biti jedni od najplaćenijih u Crnoj Gori, pa će im mjesečna naknada biti 300 eura, bilo da se održavaju sjednice ili ne, da li diskutuju ili ne.

To je predviđeno odlukom o naknadama za rad i drugim primanjima odbornika i članova radnih tijela, koju potpisuje predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović, a koja će se u petak naći pred odborničkim sazivom lokalnog parlamenta.

Time se samo potvrđuje visina naknade koja je godinama unazad važila i koju je ustanovljena još za vrijeme dok je gradom upravljao DPS. Na taj način su budvanski odbornici praktično duplo više plaćeni od svojih kolega u podgoričkom parlamentu.

Ovolika mjesečna odbornička plata je zagarantovana, bilo da se sjednice održavaju ili ne, bilo da neko od odbornika, kako je to bio slučaj u prethodnom mandatu bojkotuje zasjedanja.

Takođe, odbornici primaju platu i bez obzira na svoju angažovanost tokom skupštinskih zasjedanja, pa istu svotu će primati i oni koji ne diskutuju, kao i oni koji praktično ne propuštaju nijednu tačku dnevnog reda, a da se ne jave za riječ.

Statistika od prošle godine je poražavajuća, jer je bilo odbornika, kako iz opozicionih klupa (DPS, SD), tako i onih iz vladajućih (Demokrate, DF) ili pak Crnogorske, koji su se rijetko ili nikad javljali za riječ.

Slično je i sa novim odborničkim sazivom u lokalnom parlamenta, koji je do sada imao  pet skupštinskih zasjedanja, tokom kojih se pojedini odbornici opozicije nijesu ni pojavili u skupštinskoj sali, dok oni iz vlasti, koji su redovni u dolascima, ali nijesu se još navikli da su predstavnici građana i da im se mora čuti glas.

Međutim, tu se primanja odbornika ne završavaju, jer kako je predviđeno odlukom, oni odbornici koji predstavljaju svoje odborničke klubove na kolegijumu kod predsjednika Skupštine opštine, primaće naknadu od dodatnih 60 eura, a predsjednik 75 eura. Kako je pojašnjeno u odluci, ta naknada se isplaćuje ukoliko je u mjesecu održana barem jedna sjednica kolagijuma.

Kolegijum se inače zakazuje uoči zakazivanja sjednice Skupštine opštine, gdje se predstavnici svih političkih partija dogovoraju o terminu i dnevnom redu.

Naravno, odbornici mogu da računaju i na dodatne naknade, jer je odlukom predviđeno da se plaća i članstvo u stalnim radnim tijelima Skupštine opštine.

Tako, na mjesečnom nivou, naknada se, ukoliko je održana barem jedna sjednica nekog radnog tijela, isplaćuje u iznosu od 60 eura odborniku koji je predsjednik radnog tijela, a stalnom članu u iznosu od 35 eura. Odbornik koji je član dva ili više radna tijela, mjesečna naknada je u visini od 60 eura.

Na dodatnu zaradu mogu računati i oni odbornici koje bude izabrala na zasjedanju u petak Skupština opštine, a koji će u narednom periodu prisustvovati vjenčanjima. Njima je naknada po danu vjenčanja 50 eura.

Naime, na svakom vjenčanju, kako je to opštinskom odlukom predviđeno pored matičara prisustvuje i odborniik lokalnog parlamenta.

Odbornici su dužni da obavještavaju predsjednika Skupštine opštine Krsta Radovića o razlozima spriječenosti da prisustvuju kako zasjedanjima, tako i sjednicama kolegijuma, radnih tijela, jer u suprotnom će im iznosi naknada biti umanjeni za polovinu.

/V.L./

Izvor:Vijesti

Najčitanije