13 C
Kotor

Slušaj online radio

Budvu za Evropsku prijestonicu kulture podržalo 53 grada iz Evrope, Amerike i Azije

Budva Foto: Miloš Vujović – AA

Bliži se trenutak kada će EU panel nezavisnih kulturnih eksperata razmatrati sve kandidature, a potom i odlučiti koji gradovi ulaze u finale takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture.

Kandidatura podržana od Vlade i Ministarstva kulture i medija Crne Gore “BUDVA-BOKA 2028 Evropska prijestonica kulture” privukla je veliku pažnju javnosti kako u Crnoj Gori, tako i u zemljama regiona, ali i u Evropi. Zato raduje novopristigla vijest da je, pored do sada objavljena 34 grada iz Evrope, Amerike i Azije, još 19 gradova dalo podršku Budvi za ovaj veliki poduhvat transformacije kulturne politike Budve i cijele regije Boke.

Gradovi Cirih iz Švajcarske, Linc iz Austrije, Sofija iz Bugarske, Ankona, Peskara, Vasto i Fano iz Italije, Budimpešta iz Madarske, Temišvar iz Rumunije, Skoplje iz Sjeverne Makedonije, Dubrovnik, Zagreb, Ploče, Split i Zadar iz Hrvatske, Drač i Tirana iz Albanije, Mostar iz Bosne i Hercegovine i Igumenica iz Grčke dali su javnu podršku Budvi.

Time je dostignut broj od 53 grada iz Evrope i svijeta koji su dali podršku Budvi, što je apsolutni rekord u takmičenju za Evropsku prijestonicu kulture u konkurenciji EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU.

Budva se ne zaustavlja na tome, već sa svakim od gradova koji su podržali kandidaturu Budve, razrađuje konkretne oblasti i projekte saradnje u sferi kulture, umjetnosti, obrazovanja i kreativnih industrija. Ako Budva sa Bokom uđe u finale, a zatim pobijed i postane Evropska prijestonica kulture, biće to prvi grad iz Crne Gore koji je poneo ovu laskavu titulu.

Najčitanije