16 C
Kotor

Slušaj online radio

Budžet Kotora projektovan na rekordnih 44,5 miliona eura, najveći u istoriji grada

Kotor-foto-Z-N-Boka-News

Za ulaganje u kapitalne projekte predviđen je 21 milion eura



Nakon uspješne 2023. godine tokom koje je Opština raspolagala sa budžetom od blizu 30 milona eura, za ovu godinu planiran je budžet od rekordnih 44,5 mil EUR. To je najveći budžet u istoriji grada.

Prvi čovjek lokalne uprave Vladimir Jokić ističe da to nije rezultat inflacije ili provizornih očekivanja. Naprotiv, budžet je apsolutno realan i ostvariv.

– To je rezultat veće i bolje privredne aktivnosti u gradu, smanjene sive ekonomije na minimum i privlačenja investitora. Upravo zbog toga možemo da predložimo ovakav razvojni budžet. Za ulaganje u kapitalne projekte predviđen je 21 milion eura. Naglašavam da smo tokom 2023. uspjeli da realizujemo više od 90 odsto kapitalnog budžeta i siguran sam da ćemo i ove godine uspjeti da ostvarimo tu brojku – kaže Jokić.

Tokom ove godine gradska uprava će u potpunosti realizovati ono što je započela u predhodnoj godini.

– U martu ćemo da otvorimo novi gradski park, novi trg sa pijacom na Svetom Stasiju, a planiramo da krenemo sa radovima na sekundarnoj vodovodnoj mreži u donjem Grblju kako bi pet sela po prvi put bila priključena na gradski vodovod. Takođe, u planu je završetak puta kroz Gornji Grbalj koji će biti od velike pomoći kada se krene sa izgradnjom bulevara Jaz-Tivat – ističe Jokić.

Kao prioritet za ovu godinu Jokić navodi proširenje sistema pametnog upravljanja saobraćajem koji bi obuhvatio pojas od tunela do Dobrote.

– Cilj nam je da se, u periodu najvećih gužvi, dionica iz pravca tunela do Dobrote prelazi za manje od 30 minuta.

Za ovu godinu Jokić najavljuje i početak realizacije vjerovatno najvećeg projekta u istoriji grada vrijednog 35 miliona eura.

– Riječ je o izgradnji kanalizacionog i poboljšanja vodovodnog sistema kao i elektro snadbijevanja na prostoru Prčnja, Stoliva, Risna i Perasta. To će konačno ovaj dio zaliva učiniti ekološko najsjajnijom tačkom ovog dijela Evrope.

Vladimir Jokić

Opština Kotor je tokom 2023. godine značajna sredstva uložila u sportske terene i infrastrukturu školskih objekata. Za ovu godinu planirana su ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu.

– Želim da upoznam javnost da nam je ideja da do početka naredne školske godine regulišemo atmosfersku kanalizaciju put i trotoar prema školskom centru, gimnaziji i OŠ Savo Ilić koje su jedne od najkritičnijih tačaka. Tokom ove godine u planu je regulacija saobraćaja i povećanje bezbjednosti đaka u OŠ u Radanovićima kao i rekonstrukcija i ulaganje u ostale školske objekte na teritoriji opštine – poručuje Jokić.

On dodaje da se u ovoj godini očekuje i završetak radova na pedijatrijskom odeljenju Opšte bolnice Kotor u koje je Opština uložila više od 300.000 EUR.

– To će vjerovatno biti najbolje opremljeno pedijatrijsko odeljenje u ovom dijelu Evrope i mislim da naša djeca to zaslužuju – ističe Jokić.

Kada je o turističkoj sezoni riječ prvi čovjek grada uvjeren je da Kotor više nema razloga da strahuje kakva će mu biti turistička sezona jer je, smatra Jokić, izvjesno da će svaka sezona biti uspješna.

– Ono što mi možemo da uradimo jeste da organizacijom uspješnih manifestacija i promocijom naše destinacije doprinosimo tome. Želim da iskoristim ovu priliku i najavim da će se početkom juna u Kotoru desiti spektakl kakav do sada nije viđen i vjerujem da će to služiti na ponos svima, ne samo Kotoru već i Crnoj Gori.

– Nakon toga nastavićemo sa bogatim kulturno zabavnim dešavanjima u gradu koji će na kraju doprinijeti da nadležne državne institucije podrže inicijativu da se Kotoru u 2024. godini vrati status Grada – zaključuje Jokić.

Najčitanije