7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Burne reakcije na spaljivanje lutke sa likom Andreja Nikolaidisa na karnevalu u Herceg Novom

Karneval Herceg Novi 2024

Na svečanom zatvaranju Praznika mimoze u Herceg Novom, na kraju karnevalske smotre spaljena je lutka koja simbolizuje pisca i kolumnistu Andreja Nikolaidisa jednog od najpoznatijih književnika u Crnoj Gori, dobitnika brojnih međunarodnih i regionalnih nagrada.

Lutku su simbolično spalili učesnici karnevala odjeveni kao članovi nekadašnjeg Kju- Kluks-Klana, ekstremističke organizacije. Prethodilo je čitanje obrazloženja, uvredljivog sadržaja, u kojem se navodi za šta je Nikolaidis “kriv”.

Svjedočimo posledici naopakih politika u crnoj Gori, napisali su iz Centra za građansko obrazovanje na X mreži.

Nikolaidis je za TV E rekao da se radi o kukavičluku organizatora koji “spaljuju” njega, a ne nekog od donosilaca odluka.

“Očito imajući problem da odaberu jednog od političara, a ne želeći da se zamjere nijednom od njih, odabrali su njega koji im ne može uraditi ništa, za razliku od političara”, naveo je Nikolaidis.

Dodao da je “vrlo je loša poruka za jednu zajednicu kada spaljujete pisca” a da je “najgora i najopasnija” stvar to što je on opozicioni nezavisni novinar.

Nikolaidis je kazao da on neće promijeniti ništa u načinu na koji piše.

Andrej Nikolaidis – foto CdM

Premijer Milojko Spajić rekao je da se sloboda govora mora njegovati i čuvati “čak i kad nam se ne dopada neki stav”, dok je ministarka kulture i medija Tamara Vujović navela da je sa maskama i karnevalima “uvijek pitanje upravo dokle je granica”.

“Sloboda govora i umjetničkog izražavanja neprikosnovene, još mnogo moramo kao društvo da radimo kako bi izražavali stavove neslaganja na prihvatljive načine. Nije mi jasno kako idejni tvorci nijesu bili svjesni da spaljivanje lutke koja simbolizuje crnogorskog književnika, možemo posmatrati i kao simbolično spaljivanje slobodne i kritičke misli, rukopisa, knjiga”, navela je Vujović u saopštenju.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je objavila da, kada su se za vrijeme prethodno režima borili za slobodu govora, nisu ni slutili da će doći vrijeme da jednog pisca “spaljuju” jer se ne slažu sa njegovim riječima.

“Strašno”, navodi se u objavi na društvenoj mreži X.

Reagovale su i partije

Potpredsjednica opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandra Vuković Kuč rekla je da se pod krinkom karnevala, spaljuje pisca koji satirom razara šovinizam i nacionalizam aktuelnih kreatora javnih politika u Crnoj Gori.

“No, gorjeti na lomači najprimitivnijega Mandićevog i Dodikovoga ‘srpskog sveta’, okolnost je poželjna za biografiju svakoga plemenitog i obrazovanoga čovjeka.”, saopštila je Vuković Kuč.

Oglasio se i predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović.

“Andrejovo djelo ostaje neugasivo svjetlo u mraku neznanja, primitivizma i nekulture, čemu nažalost već neko vrijeme u ‘oslobođenoj’ Crnoj Gori svjedočimo”, napisao je Šehović na mreži Iks.

Zbog sramotnih poruka koje su se čule u Herceg Novom, koje obiluju užasnim govorom mržnje, kakav se odavno nije mogao čuti na ovim prostorima, narednih dana ćemo podnijeti krivičnu prijavu protiv svih koji su odgovorni za ovo zastiđe, saopštili su iz Socijaldemokrata.

Gradonačelnik Cetinja i funkcioner Socijaldemokratske partije Nikola Đurašković poručio je da “malograđanština nikada ne može spaliti i ućutkati riječ koja vrijedi”.

Andrej Nikolaidis je član Bosanske akademija nauka i umjetnosti, Dukljanske akademije nauka i umjetnosti , Crnogorskog društva nezavisnih književnika, hrvatskog, crnogorskog i bosanskohercegovačkog PEN-a te Hrvatskog društva pisaca.

Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalog Nagrade Evropske unije za književnost, nagrade Meša Selimović za najbolji roman objavljen na prostoru Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te crnogorskih državnih priznanja Miroslavljevo jevanđelje i Trinaestojulske nagrade.

Za roman „Anomalija“ koji je objavila londonska izdavačka kuća „Peirene Press“ Nikolaidis je nedavno dobio prestižnu nagradu engleskog PEN-a za prevedenu književnost.

To je je njegov četvrti roman objavljen u Engleskoj. Prije „Anomalije“, u Londonu su objavljeni prevodi njegovih romana “Sin”, “Dolazak” i “Devet”.

Nikolaidis je rođen u Sarajevu, živi u Ulcinju.

Najčitanije