7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – spaljivanjem karnevala završene Zimske karnevalske svečanosti (FOTO, VIDEO)

Pred više hiljada posjetilaca Kotorani i njihovi gosti su danas na spalili ovogodišnjeg krivca, za sve nedaće i probleme u protekloj godini, koga su nazvali Manola De La Montanja, Trofazni.

Brojni posjetioci su uživali u koloritu originalnih kostima i kreativnim nastupima karnevalskih grupa.

Kotorski karneval ove godine slavi 506 godina postojanja.

Kao i prethodnih godina, organizator Tradicionalnog zimskog kotorskog karnevala je JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor. Direktorica te ustanove, Radmila Beća Radulović istakla je da su veoma zadovoljni kako je protekla velika završnica Tradicionalnih zimskih kotorskih karnevalskih fešti.

“Odavno nismo imali ovako veliku povorku u Kotoru, na šta smo veoma ponosni. KC Kotor, Turistička organizacija Kotor, pod pokroviteljstvom Opštine organizovali su jednu fenomenalnu povorku od preko 2.500 učesnika. Ovakve fešte koje su u organizaciji grada, a na kraju krajeva i svih građana  privlače veliku pažnju. Imamo tradiciju preko dugu 500 godina, tako da ljudi znaju kako da cijene i baštine tu našu tradiciju,”- kazala je Radulović.

Kotorski karneval 2024.

U povorci ovogodišnjeg karnevala na čelu sa kapom Lukom Knezovićem i kraljicom kotorskog karnevala Teom Grgurević je bilo trideset karnevalskih grupa, djeca kotorskih vrtića i osnovnih škola, mažoretke, te Gradske muzike Kotora i Đenovića.

Kotorski karneval 2024.

Optužnicom je kotorski karneval Manola De La Montanja tzv. Trofazni, proglašen krivim po više tačaka, a posebnom jer “je sve učinio da se što kasnije izaberu sudije Ustavnog suda i Vrhovni državni tužilac kako bi se maksimalno usporio naš put u EU.

Kriv je karneval i zbog stanja u bezbjedonosnom sektoru, te uvozničkog lobija zbog koga imamo najskuplje životne namirnice”, a optužen je i zbog  brojnih lokalnih problema koji muče Kotorane, zbog čega je završio na lomači.

Kotorski karneval 2024.

Na dan karnevala po tradiciji objavljen je i humorističko – satirični list “Karampana”.

Kotorski karneval 2024.

Nakon spaljivanja karnevala, fešta je nastavljena u Starom gradu koncertima VIS “Tetra”, ansambla “Toć”, i pop-rock grupe “Crvena jabuka”.

Koncert na trgu od oružja 2024

Više fotografja poglejte na našoj facebook strani.

Najčitanije