16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Čađenović: Nećemo se baviti krečenjem murala Amfilohija sa CEDIS-ovog objekta

Mural u centru Tivta – foto čitalac

Umjesto da se u prazničnim danima bavimo temama koje nas kao društvo spajaju, a tiču se mira, sloge i bratkse ljubav na koje nas poziva i predstojeći praznik Božić, javio se gospodin Pavićević, vjerovatno dežurni u svojoj partiji, da baš u ovim danima mira raspiruje bratsku mržnju, neslogu i podjele što je bio osnovni zadatak njegove partije proteklih 30 godina, kazao je izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović reagujući na izjavu člana Izvršnog odbora DPS-a Aleksandra Pavićevića.

Upravo se, smatra on, međuetničkim i međukonfesionalnim skladom najčešće bave oni koji ga nikada u svom životu nijesu ni primijenili.

“Tačnije, koriste ga samo za jeftino politikanstvo, jer njihovo pozivanje na međuvjerski i međunacionalni sklad je samo potreba da se unese razdor među ljudima, ovaga puta među građanima Tivta, kako bi se prigrabila neka politička korist.

Zaboravio je Pavićević da sam kao izvršni direktor CEDIS-a, odmah nakon preuzimanja funkcije, pokrenuo inicijativu o povraćaju objekta Hadži Hasanove džamije u Pljevljima Islamskoj zajednici. Inicijativom, koja je u najkraćem mogućem roku realizovana, ispravljena je višedecenijska nepravda prema vjernicima islamske vjeroispovijesti u Pljevljima koji su u svojoj džamiji umjesto molitve plaćali račune za utrošenu električnu energiju tokom vladavine partije Pavićevića. Nije ni g-dinu Pavićeviću, ni njegovim partijskim kolegama niko branio da to urade za 30 godina vladavine, međuti njima nije padalo na pamet da tako nešto učine”, ističe Čađenović.

On je Pavićeviću poručio da se obratio na pogrešnu adresu, jer “vaši pokušaji da mi kao izvršnom direktoru CEDIS-a podmetnete širenje mržnje i razdora među bilo kim u Crnoj Gori su bezuspješni”.

“Zna g-din Pavićević da na muralu, koji je oslikan na objektu koji je u vlasništvu CEDIS-a, nema ništa sporno. Tačnije nema nečega što ukazuje na podjele i jasno se vidi da je u pitanju slikarski izraz nekoga ko je imao potrebu da u danima uoči Božića oslika jednog od najvećih duhovnika 20. i početka 21. vijeka blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija”, dodaje Čađenović.

Pozvao je, kako kaže, orkestrirane napadače i tobožnje čuvare međureligijskog i međuetničkog sklada da se “manu raspirivanja bratske mržnje i podjela, jer ako je nečega u Crnoj Gori bilo previše toga svakako jeste”.

“CEDIS, dok sam ja na njegovom čelu, će nastaviti da poštuje sve ljude u Crnoj Gori kao i njihova uvjerenja i ubjeđenja, bez obzira na njihovu različitost i pripadnost, što se pokazalo vraćanjem džamije u Pljevljima Islamskoj zajednici Crne Gore, na isti način kao što sam rekao, da se nećemo baviti krečenjem i uklanjanjem murala na kojem je oslikan lik mitropolita Amfilohija”, zaključuje Čađenović.

Najčitanije