21 C
Kotor

Slušaj online radio

Čardaš i gajdaško kolo na strunama i valovima Boke

Orkestar Orkestar

Ljubitelji pitkog, nježnog zvuka tambure, koja je dio tradicije Boke kotorske, imali su priliku da u okviru Međunarodnog festivala folklora “Oj talasi talasajte”uživaju u cjelovečernjem koncertu Gradskog tamburaškog orkestra “Vasa Jovanović”, osnovanom pri Centru tamburaške kulture u Novom Sadu.

Orkestar mladih instrumentalista, kojim je dirigovao maestro Zoran Bugarski je početak koncerta posvetio klasičnoj muzici, te je publika imala priliku da u tamburaškom aranžmanu čuje “Turski mars”, zatim filmsku muziku- “Svjetlosti pozornice” i “Šindlerovu listu”, kao i izvornu muziku – “Koncertni friš-čardaš”, “Rumunske koncertne igre”, “Gajdaško kolo”, “Dunda-kolo”…

Publika je izvedbe propratila ovacijama i aplauzima, naročito kada se maestro Bugarski predstavio i kao vokalni solista, uz tanane zvuke struna pjevajući brojne vojvođanske balade. Koncert majstori su bili  Marko Kolović, prim-tamburica i na bas-primu David Antunić, u instrumentalnim dionicama istakli su se Marina Prešova, prim, bas-primovi Mihajlo Vukosavljev i David Dugonjić, te Ognjen Nedeljkov, violončelo. Dobro su se snašli, s obzirom na vjetar koji je u drugom dijelu programa počeo da nosi notne zapise pozornicom.

Maestro Bugarski

-Orkestar čine mladi muzičari, studenti iz raznih gradova i mjesta, koji su se pronašli u Centru tamburaške kulture u Novom Sadu, većina njih su u svojim sredinama pohađali muzičku školu ili kod nekoga naučili tamburu, neki su nastavili muzičke studije u Novom Sadu, a većina nas ostala je u orkestru iz ljubavi prema ovom instrumentu i muzici. Radujemo se što smo učestvovali u programu festivala, ovo je naše prvo gostovanje, nadamo se ponovnom susretu, kaže za Boka news Mihajlo Vukosavljev, asistent dirigenta. Orkestar je ispratio sve nastupe folklornih ansambala tokom tri dana programa Festivala, održanog kako na Ljetnjoj pozornici, ulicama i trgovima Staroga grada. Na jesen ih, kažu, očekuju putovanja i nova koncertna sezona, a tokom jula i avgusta će učestvovati u tamburaškim kampovima u Mađarskoj i u Rumuniji.

-Naši domaćini iz FA “Nikola Đurković”, koji su nam pružili ljubavi, prijateljstva, druženja, čestitamo za Drugi festival koji organizujete, hvala vam na pozivu i ovom prilikom gospodinu Predragu Šušiću, direktoru festivala, uručujemo poklone sa pozivnicom da gostuju u Novom Sadu na Novosadskim tamburaškim svečanostima, poručio je Zoran Bugarski- Brica, dirigent, šef ansambla i vokalni solista Gradskog tamburaškog orkestra “Vasa Jovanović” iz Novoga Sada i u šali dodao da kada budu dolazili svi, da ponesu note, koje im je vjetar tokom koncerta raznio. On je pohvalio producentsku ekipu Maša Kujevića članova KUD “Vrelo Ibra” iz Rožaja, koja je “iznijela” cijeli festival.

Publika odabrana

Podsjećajući na zajednički rad u KUD “Svetozar Marković” u Novom Sadu, čiji je nekadašnji direktor Dragan Tripunović prisustvovao ovom koncertu, evocirajući uspomene na prijateljstvo sa Zoranom Bugarskim dugo 25 godina, Predrag Šušić je kazao da organizatori Festivala teže kvalitetu kakav posjeduje ovaj orkestar i obećao da će i dalje u Kotor da dovode kvalitetne orkestre i ljude.

 Ovaj koncert jedini je iz programa za koji se ulaz naplaćivao, što je uticalo da pozornica ne bude dupke puna, kao kada su koncerti besplatni.

/Tekst i foto: M.D.Popović/

Najčitanije