13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Čelnici NATO-a otvaraju novo poglavlje, Stoltenberg: Kina nije neprijatelj

Joe Biden po dolasku u Belgiju
Foto: Didier Lebrun / Pool via REUTERS

Čelnici NATO-a u ponedjeljak će otvoriti novo poglavlje u transatlantskim odnosima na samitu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na kojem će prvi put razgovarati o klimatskim promjenama, Rusiji i kineskom vojnom usponu nastojeći zaboraviti turbulentne godine Donalda Trumpa.

Trideset čelnika zemalja članica, među njima je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, trebali bi sa samita odaslati poruku sve agresivnijoj Rusiji, tradicionalnom protivniku saveza, ali i sve jačoj Kini na svjetskoj sceni te razgovarati o sigurnosnim prijetnjama povezanima s klimatskim promjenama, kibernetičkoj sigurnosti te novoj vojnoj tehnologiji.

Osim toga, saveznici bi trebali potpisati plan reforme za 2030. i formalno odlučiti preoblikovati njihov strateški koncept koji je zadnjih put bio moderniziran 2010. godine.

Stoltenberg: Uspon Kine predstavlja izazove, iako Kina nije neprijatelj

10:35

Odnosi NATO-a s Rusijom na najnižoj su razini od kraja Hladnog rata, a uspon Kine predstavlja sigurnosne izazove za Savez, izjavio je u ponedjeljak prije početka sastanka na vrhu 30 država članica glavni tajnik Jens Stoltenberg.

Naši odnosi s Rusijom bit će među središnjim temama samita. Odnosi su zbog agresivnih poteza Rusije na najnižoj točki od kraja Hladnog rata, rekao je Stoltenberg. Istaknuo je da će NATO i dalje zadržati tzv. Dvotračni pristup prema Rusiji. S jedne strane to znači jačati obrambene sposobnosti, a s druge ostaviti otvorena vrata za dijalog.

Dijalog nije znak slabosti, rekao je Stoltenberg.

Govoreći o Kini, Stoltenberg je rekao da njezin ekonomski, politički i vojni uspon predstavlja sigurnosne izazove, iako Kina nije neprijatelj. Znamo da Kina ne dijeli naše vrijednosti. Mi moramo zajedno kao Savez odgovoriti, rekao je Stoltenberg. Kina nam se približava, masovno investira u Africi i u našu kritičnu infrastrukturu, rekao je. Dodao je da s Kinom neće biti novog hladnog rata.

Kina nije naš protivnik, neprijatelj. Neće biti novog hladnog rata s Kinom. Mi se moramo prilagoditi brojnim izazovima koje predstavlja Kina, rekao je glavni tajnik NATO-a.

Izvor:HIna

Najčitanije