15.6 C
Kotor

Slušaj online radio

CG aplicirala za sredstva od 2.5 miliona eura, za izradu projektne dokumentacije obilaznice oko H.Novog

Herceg Novi – foto Ž. Starčević

Povezanosti Crne Gore sa Republikom Hrvatskom, od ključnog značaja je Mediteranski koridor, tj. Jadransko-jonska saobraćajnica duž crnogorskog primorja. Ovaj koridor direktno povezuje Republiku Hrvatsku, Republiku Albaniju i jednim dijelom Bosnu i Hercegovinu sa Crnom Gorom.

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković kazao je na Evropskoj konferenciji o putevima u Dubrovniku, da je Crna Gora za potrebe ovog projekta dobila grant za pripremu tehničke i studijske dokumentacije u iznosu oko 7 miliona eura, dok je za ko-finansiranje izgradnje dijela obilaznice Budve, na ovom koridoru, ove godine na Samitu predsjednika Vlada Zapadno-balkanske šestorke odobren grant u iznosu oko 40 miliona eura.

Vezano za oblast infrastrukture, ministar Nurković kazao da je Crna Gora u okviru 20-te runde Zapadno-balkanskog investicionog okvira (WBIF) aplicirala za sredstva od 2.5 miliona eura, za izradu projektne dokumentacije (Idejnog projekta i Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu i društvo) za pod-dionicu obilaznice oko Herceg Novog, koja se nalazi na trasi brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja. Odluka o dodjeli sredstava se očekuje u decembru 2018. godine na 20-tom WBIF Upravnom odboru, koji se održava u Luksemburgu. Na inicijativu ministra Nurkovića, dvije strane su dogovorile formiranje Komisije na nivou resornih Ministarstava koja bi radila na usklađivanju kontaktne tačke brze saobraćajnice između dvije države.

Glavna tema ovogodišnjeg skupa u Dubrovniku su Koridori za zajednički prosperitet i održivu mobilnost. Ministar Nurković se prije konferencije i bilateralno sastao s ministrom mora, saobraćaja i infrastrukture Republike Hrvatske, Olegom Butkovićem. Dva ministra su izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom resornih Ministarstava i razmijenila iskustva u oblastima infrastrukture, pomorstva, željeznice i vazdušnog saobraćaja.

Najčitanije