7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Franca bi da mu Opština Tivat iseli romsko naselje iz komšiluka

Sa javne rasprave

Opština Tivat u naredne četiri godine namjerava da iz sopstvenog budžeta i drugih izvora poput stranih donacija, IPA i fondova Vlade Crne Gore, u „realno ostvarive“ svoje razvojne projekte uloži preko 30 miliona eura. Piše to u nacrtu Strateškog plana razvoja Opštine za period 2019-2022. godina a o kome je sinoć održana centralna javna rasprava.

Strateški plan sadrži 35 projekata, a pripremila ga je posebna Radna grupa rukovodilaca lokalne uprave u saraddnji sa Konsultativnom grupom što je činilo više istaknutih lokalnih privrednika, javnih i kulturnih poslenika.

„Cilj plana je da obezbjedi pametan, održiv i inkuzivan razvoj naše Opštine u naredne četiri godine.“- kazala je članica Radne grupe, interna revizorka Opštine Tivat Jela Mrdak. Među prijetima koji su definisani kao prioritetni, pored ostalih su izgradnja više novih saobraćajnica, dva kružna toka na Jadranskoj magistrali, rekosntrukcija magistrale kroz centar grada u bulevar, izgradnja servisnog centra u Gradiošnici, Vatrogasnog doma, Policijse stanice, spratne garaže u centru Tivta, unapređenje objekata obrazovanja, izgradnja ili rekosntrukcija više društvenih i objekata kulture i sporta, uvođenje redovnog pomorskog linijskog saobraćaja, proglašenje Vrmca zaštičenim parkom prirode…. Najskuplji prlanirani projekat je izgradnja obilaznice oko Tivta procijenjene vrijednosti čak 57 miliona eura, ali se kako se čulo, za njenu relizaciju moraju pribaviti sredstva sa strane, prije svega iz državnog budžeta.

Zanimljivo je da je na spisku projekata koji su ušli u Strateški plan i „izgradnja objekata za riješavanje stambenih potreba funkcionera i lokalnih slubenika i namhještenika“ za što administracija aktuelnog gradonačenika dr Siniše Kusovca (DPS) namjerava da u naredne četiri godine potroši čak 3 miliona eura, višestruko više nego što će koštati izgradnja mnogih sada gradu nesostajućih i prijeko potrebnih infrastrukturnih objekata. Učesici rasprave kritikovali su ovakvo opredjeljenje, posebno imajući u vidu skandal u koji se pretvorila prije dvije godine milionski vrijedna investicija Opštine u gradnju 144 stana solidarnosti na Seljanovu u kojima su se mnogi opštinari „skućili i po drugi put“, kao i malverzacija čelnika lokalne uprave Tivta sa opštinskom imovinom koja im je u vidu placeva ili bespovratnih kredita data u nekoliko navrata da riješe pitanje svog krova nad glavom.

Građani su iznijeli niz primjedbi i sufestija, upozorivši opštinare da Strateški plan uopšte ne pominje poglavlje informisanja kao jedno od bitnih za građane, nedovoljno pažnje obraća na neke od gorućih problema sa velikom stopom nezaposlenosti u Tivtu, nedostatkom plažnog prostora ili lošom infrastrukturom.

Vlasnik kompanije „Mesopromet“ iz Bijelog Polja i čkan Predsjedništva DPS Crne Gore Hilmija Franca koji je na javnu raspravu došao u pratnji predsjednika lokalnog parlamenta i bivšeg gradonačelnikaTivta Ivana Novosela (DPS), založio se da u Strateški plan razvoja grada do 2022. uđe i iseljavanje neformalnog romsko-egipćanksog naselja „7.jul“, a koje se nalazi na zemlji što ju je Franca u međuvremenu kupio u blizini tivatske sportske dvorane i na jednom njenom dijelu podigao novi hotel kategorije 4 zvjezdice.

Romsko naselje – foto arhiv Boka News

„Ja bih pod broj jedan predložio da se obezbjedi lokacija za izgradnju stambenih jedinica za riješavanje romske i egipćanske populacije sa lokaliteta Kava. Mislim da bi se moglo naći riješenje za to i mi ćemo se Radnoj grupi objratiti sa našim zaključcima i idejama stim u vezi. Pod broj dva, treba predvidjeti izgradnju ili rekonstrukciju nove gradske sportske dvorene na postojećoj lokaciji, a gdje bi mogli da nađete partnera i u našoj kompaniji jer mi na tom prostoru imamo veliki kompleks svojih objekata i nekoliko lokacija što se vežu sa parcelama koje su u vlasništvu Opštine.“- kazao je Franca. On smatra da bi Opština trebalo da izgradi novu ulicu i veliki parking u kompleksu gdje su koncentrisani njegovi poslovni interesi u Tivtu, a koji pored ostaloga, predviđaju i izgradnju novog sporstko-turističkog kompleksa na Kavi i Bonićima.

„Imam običaj da kažem da je to jedan mali Porto jer je ovo ulaz u grad Tivat, a znamo da je Porto Montenegro na izlazu iz grada. Ovaj kompkes bi bio prava stvar i interesantan za građane, mlade ljude i sportuiste. Dao bi nam on mnogo nekih zajedničkih interesa i treba da budemo na istom zadatku u interesu i grada i naše kompanije“- kazao je bjelopoljski biznismen.

Franci je inače, Novosel dok je bio gradonačenik, obećao uklanjanje neuglednih baraka „7.jula“, a Opština je u međuvremenu već i krenual da postepeno o svom trošku iseljava to neformalno romsko naselje

Izvor:S.L

Najčitanije