20 C
Kotor

Slušaj online radio

Cijene u nebo – Crna Gora skuplja i od Slovenije čiji je prosjek plata skoro 80 odsto veći

Samoposluga – foto pixabay

Poređenje cijena namirnica kod nas, u regionu i Njemačkoj


Nije neka novost da je Crna Gora lider u regionu kada je riječ o cijenama namirnica, ali iznenađuje podatak da smo “prešišali“ i Sloveniju, posebno imajući u vidu da je njihova prosječna zarada 1.399 eura što je skoro 80 odsto više u odnosu na crnogorsku, koja prema posljednjim podacima iznosi 795 eura.

Tako biste, birajući najjeftinije, a nekom logikom i namirnice nižeg kvaliteta, u Crnoj Gori za litar maslinovog i suncokretovog ulja, mlijeka, jogurta i ulja, maslac od 250 grama, deset jaja, kilogram brašna, sira edamer, junećeg i pilećeg mesa, riže, konzervu tunjevine, pola kilograma pašte, limenku piva od pola litre i hljeb platili 49.60 eura, dok bi vas u Ljubljani, takođe za cjenovno nižu kategoriju, to koštalo 44.98 eura. Ako biste se drznuli, pa izabrali najskuplje proizvode iz ovih kategorija, u Crnoj Gori biste potrošili 85,83 eura, a u Ljubljani 49,94 eura.

Riječ je namirnicama koje manje-više kupuju gotovi svi potrošači, a količine su za porodicu praktično dnevne, izuzev par stavki. Da nijesmo tako daleko ni od Berlina, govori i podatak da biste isto ovo u Njemačkoj platili 69,45 eura, što svakako jeste dvadesetak eura više, ali uz napomenu da se njihove prosječne zarade, u zavisnosti od visine školske spreme kreću između 2.200 i 4.200 eura, dakle gotovo trostruko do više od petostruko u odnosu na nas.

U Hrvatskoj, odnosno Splitu potrošili biste gotovo isto kao i u Podgorici, s tim što bi vam, imajući u vidu njihove prosječne zarade to manje poljuljalo standard, koje tamo dosežu 1.140 eura. Svakako biste bolje prošli u Trebinju sa 33,95 eura, što je u odnosu na Podgoricu tridesetak odsto manje, dok bi u Skadru računica za ovaj paket nižeg kvaliteta bila 41,27 eura. Ipak, tamo se i ne mogu pohvaliti standardom, imajući u vidu da je prosječna zarada u Bosni i Hercegovini 619 eura, dok je u Albaniji i niža, 520 eura.

Slična situacija je i u Beogradu, pa je gotovo isti iznos potreban za nižu cjenovnu kategoriju pomenutih namirnica, dok bi skuplja varijanta istih proizvoda koštala nešto više nego kod nas 91,98 eura. Prosječna zarada u Srbiji je 733 eura.

Ono što je primjetno u crnogorskim marketima, jesu velike razlike u cijenama istih proizvoda, bez obzira da li su na akciji ili ne, pa je gotovo nemoguće ispratiti matematiku trgovaca i utvrditi ko zaračunava koliko maržu. Razlike u cijenama su evidentne i u turističkim centrima, posebno tokom ljetne sezone, gdje su građani već navikli da od jula planiraju veće izdatke za hranu.

Kotorska pijaca – Boka News

Tako se litar maslinovog ulja u Podgorici može kupiti između 9,99 i 17,69 eura, u Kolašinu između 9,49 i 14,09 eura, dok u Kotoru litar dostiže čak i 21,99 eura. S druge strane, u Ljubljani se ove cijene kreću između 6,90 i 16 eura, u Splitu maslinovo ulje košta 11 eura, a Berlinu deset eura. Ogromne su razlike i u cijenama sira, pa se najniže cijene kreću od 6,49 eura po kilogramu, preko 9,79 u Podgorici do čak 12,79 eura u Kotoru.

Najjeftinije suncokretovo ulje će vas koštati 1,29 eura, a pojedina dostižu i 2,79 eura. Zanimljivo je i da iole kvalitetan maslac ne možete kupiti ispod četiri eura, dok najskuplji koštaju i 5,79 eura, što je npr. mnogo više nego u Ljubljani gdje se cijene kreću između 1,60 i 2,69 eura za 250 g maslaca ili u Berlinu i Splitu gdje su cijene 2,60 eura, odnosno 3,20 eura.

Kada je riječ o mesu, kilogram piletine u Crnoj Gori dostiže i 9,59 eura, a jedino je skuplje u Berlinu deset eura, dok se u Trebinju kupuje između tri i 3,50 eura. Tamo se i junetina može naći već za 6,50 eura, dok u Crnoj Gori to nije moguće ispod osam eura pa do 13,39 eura, u zavisnosti od dijela junetine, ali i marketa.

Cijene brašna za osnovni tip 400 su uglavnom ujednačene, pa nema nekog značajnog odskakanja između gradova koje smo upoređivali. Ako upoređujemo cijene između Podgorice i Ljubljane, jedina stavka u korist nas je hljeb, dok ćete gotovo sve ostale pomenute namirnice tamo platiti manje.

/Maja Leković/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije