12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Ciko: Delegatima dat zadatak da “zakucaju posljednju brokvu u kašetu Bokeljske mornarice”

Bokeljska mornarica – Nikola Ciko – foto Boka News

Izazvan saopštenjem Bokeljske mornarice (BM), a naročito izazvan ćutanjem Bokeljskih mornara iz Tivta, za koje vjerujem i imam saznanja da ih ovakvo ponašanje njihovih kolega iz Kotora, pogađa, odlučio sam da se pridružim raspravi o ovoj temi mada sam sluteći razvoj događaja odlučio da zamrznem sve moje aktivnosti u Bokeljskoj mornarici, kaže se u otvorenom pismu Nikole Cika, člana i bivšeg predsjednika Upravnog odbora Bokeljske mornarice.

Kada sam napisao sam “sluteći razvoj događaja” odnosi se na Skupštinu BM koja je održana 2016. kada su izvršene izmjene Statuta koje su predviđale “tektonske promjene” u ustrojstvu BM na način da su zajednički organi BM (Upravni odbor i Admiralat) ukinuti kao inokosni organi, koji su kreirali i sprovodili politiku BM i postali su “privjesak” nečega što se prozvalo Matica Kotor, a što je u suštini bila bivša Podružnica Kotor.

Ta pojava je bila toliko “nakaradna”, da ta Matica Kotor više nije imala svoje organe upravljanaja (naprimijer UO) ali je zadržala tekući račun na koji su se predpostavljam slivala  i sredstva koja je BM ostvarivala od Opštine Kotor i sredstva koja je cijela BM ostvarivala od države (Ministarstva kulture) Crne Gore.

Trebalo je napisati “predpostavljam” zbog toga što je aktuelno rukovodstvo BM, i  pored precizne odredbe Zakona  o nevladinim organizacijama  da se “godišnje skupštine održavaju jednom godišnje na kojima se raspravlja godišnji finansisji izvještaj, izvještaj o radu za proteklu godinu i tekuća pitanja”, propustilo da održi ijednu ovakvu Skupštinu. Prepuštam mašti čitatelja ovog teksta da presude dali  je do toga došlo iz zle namjere, neznanja ili zbog toga što se nije imalo što napisati. Ijedna od ovih stvari da je u pitanju, trebalo bi da postoji neki trag. Ali…

Treba reći da odredba da se “godišnje skupštine održavaju jednom godišnje….”     sadrži i u Statutu iz 2016. Ali to nije nikad ispoštovano.

Priznaćete da smo već debelo zašli u pitanje legitimnosti  rada rukovodstva ove organizacije pa i cijele organizacije, zbog toga što se nameće pitanje kako je ova organizacija mogla donositi legitimne odluke ako se u cjelini organizacija nalazi u nelegalnom stanju.

Vjerijem da ću ovo pitanjejoš pojačati saznanjem da isti “Zakon o NVO” vrlo precizno kaže nakon ranije citiranih odredbi i “skupština svake četvrte godine je izborna”. To znači da je ovo već četvrta godina nelegalnosti ove organizacije (Matice Kotor, UO i Admiralata). Valja napomenuti da se ovo ne odnosi na cijelu Organizaciju zbog toga što smo upoznati da su Podružnice Tivat i H. Novi održale svoje Skupštine i izabrale odnosno potvrdile svoja rukovodstva.

Bokeljska mornarica - kolo foto Boka News
Bokeljska mornarica – kolo foto Boka News

Utoliko je veće čuđenje kako je Matica Kotor izabrala i onih 20 delegata, kojima je aktuelno rukovodstvo dalo zadatak da “zakuca posljednju brokvu u kašetu Bokeljske mornarice”. Slobodan sam to napisati, jer mi je poznato da i u Matici Kotor postoji dosta članova BM koji ne dijele mišljenje aktuelnog , nelegalnog , “rukovodstva”. Vjerujem da niko od njih neće biti u toj “odabranoj grupi” od 20 poslušnika i istomišljenika.

Ponovo ćemo svjedočiti  nelegalnostima  i prevarama budući da je i u Statutu iz 2016. navedena odredba da Skupštinu BM čine po 20 delegata iz Matice Kotor, Podružnice H. Novi i Podružnice Tivat. Znači da će 20 “oktroisanih” delegata  iz Matice Kotor (1/3) pruzeti na sebe da odlučuje o sudbini organizacije, po predanju stare više od 1200 godina, zaštićene od države Crne Gore i zaštićene od UNESCO-a.

Koristim priliku da apelujem na sve članove BM a naročito na 20 članova iz Kotora da 9. septembra razmisle o svakom svom učešću na ovom nelegitimnom skupu a naročito da ako mu ipak prisustvuju, razmisle o donošenju bilo kakvih odluka koje mogu ugroziti postojanje tradicije kakva je BM.

Nadam se da će razum ipak prevladati, i u toj nadi vas pozdravljam.

Nikola Ciko

Najčitanije