20 C
Kotor

Slušaj online radio

Čitajte poručuju iz Knjižare SO

Knjižara So

Preporuke za čitanje iz Knjižare So



U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, geopolitike, bokeljologije, psihologije i knjiga za djecu.

Boka i Bokelji Sima Matavulja knjiga je koja obuhvata najznačajnije pripovjetke, putopisne i memoarske tekstove Sima Matavulja posvećene Boki Kotorsoj. Matavulj je u Herceg Novom živio i predavao u srednjoj pomorskoj školi sedam godina (1874-1881), a čitavu Boku Kotorsku doživljavao je kao svoj istinski usvojeni zavičaj. U pripovijetkama Bodulica, Ljubav nije šala ni u RebesinjuNovi svijet u starom rozopekuDr PaoloDogađaji u seocu, prikazuje bokeljske ljude i događaje, narodne običaje i istoriju, u putopisima predstavlja bokeljski prostor, a u memoarskim sjećanjima opisuje brojna prijateljstva sa uglednim Bokeljima. Izdavači su Štampar Makarije i Obodsko slovo.

Godina kuge Danijela Defoa roman je koji predstavlja izvanredan prikaz velike pošasti. Godine 1665. kuga je zahvatila London i odnijela preko 97.000 života. Defo je u vrijeme kuge imao samo pet godina, ali se oslonio na svoja sjećanja i na novinarsko iskustvo da bi stvorio upečatljivu hroniku epidemije i njenih žrtava. U ovom romanu pripovijedač nas izvještava o razornom napredovanju pošasti koja je u potpunosti preobrazila grad, a svaki građanin ima priču vrijednu da bude oteta od zaborava. Fascinantan je prikaz ljudske prirode koja, i pored iskustva iz prošlosti uporno ponavlja iste obrasce. Izdavač je Laguna.

Spisak knjiga roman je Sare Niše Adams. Udovac Mukeš živi mirnim životom na Vembliju. Uglavnom brine za svoju unuku Priju, koja se zatvara u sobu da čita dok on provodi večeri gledajući dokumentarce o prirodi. Istovremeno, inteligentna tinejdžerka Aglajša preko ljeta prihvata da radi u lokalnoj biblioteci gdje među koricama knjige Ubiti pticu rugalicu otkriva list papira. Na spisku su romani za koje nikad nije čula. Zaintrigirana odlučuje da sve te knjige pročita. U očajničkoj želji da izgradi sponu sa unukom, Mukeš dolazi u biblioteku gdje će mu Aglajša preporučiti naslove koji će mu u toj namjeri pomoći. Izdavač je Laguna.

U svojoj novoj knjizi Kad mrtve duše marširaju Emir Kusturica piše o mangupima iz Davosa, opasnostima četvrte industrijske revolucije po Srbiju, ratu u Ukrajini, transhumanizmu neprestano se pitajući ko to slobodnom i uspravnom čovjeku radi o glavi i kako pohlepa svjetskih moćnika ruši sve pred sobom dok ne sretne dostojnog protivnika. U svijetu koji kreiraju nekoliko kraljevskih porodica, te Rotšildi, Rokfeleri, i šačica novobogataša dirigentsku palicu drži Klaus Švab sa svojom ekipom iz Davosa. Ali, gotovo proročki, Kusturica podvlači: „Mrak je najgušći pred svitanje“. Izdavač je Catena Mundi.

Pomorska privreda Boke Kotorske u XVIII vijeku knjiga je koja sabira većinu radova koje je znameniti istoričar Miloš Milošević posvetio istoriji pomorstva u Boki. Nakon uvoda sa poetičnim naslovom „Pomostvo – izvor života na kamenu“, Milošević piše o Profesionalnom formiranju pomoraca u Boki Kotorskoj u 17. i 18. vijeku, kreditiranju pomorske privrede, o događajima i najznaćajnijim porodicama iz Kotora, Perasta, Dobrote, Stoliva i Herceg Novog, o pomorskim elementima u obiteljskom arhivu Balovića iz Perasta.

Psihologija životinja knjiga je Žan Fransoa Marmiona. Ako bismo rekli da je čovjek jedinstven, da ga smijeh ili jezik čine superiorinim u odnosu na druga živa bića, potpuno bismo previdjeli svojstva nekih svojih prijatelja, životinja. Životinje definitivno nisu bića koja bi trebalo uzimati zdravo za gotovo. One su mnogo više nego što se čine na prvi pogled. U presjeku ljudske psihologije, psihologije životinja i etologije nalaze se svi alati koji su nam potrebni da razumijemo zašto nas životinje fasciniraju, na koje smo to načine slični i kako bi trebalo da se prema njima odnosimo kako bi uspješno koegzistirali u prirodi. Izdavač je Dereta.

Tea Stilton – Blago plavih delfina još jedan je naslov iz izuzetno popularnog serijala koji će oduševiti mlađe čitaoce. Jato plavih delfina približava se Ostrvu kitova da potraži pomoć, a jedan od njih je i povrijeđen. Dok im pomažemo, upoznaćemo nove prijatelje, ali i pronaći dragocjena blaga jednog gusara iz davnina. Još jedna nezaboravna avantura pet djevojaka povezanih snažnim prijateljstvom koje studiraju na Mišfordu i koje veže mnogo toga. One vole avanture i misterije i toliko su se kroz razne dogodovštine povezale da imaju osjećaj kao da su rođene sestre. Izdavač je Vulkan.

*Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije