17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Slovenci spašavaju most Počitelj, Kinezima zbog greške nova kazna – Puštanje u promet prije ljetne sezone

Pocitelj – Zvirovici

Grandiozni most Počitelj, ali i cijela dionica autoceste na Koridoru 5C Počitelj – Zvirovići bit će puštena u promet prije ljetne sezone, potvrđeno je Avazu je iz Javnog preduzeća Autoceste FBiH.

Iako na jednom od spojeva mosta Počitelj, tačnije između stubova S3 i S4, visine od 92 i 91 metra, gdje su prije četiri mjeseca uočene pukotine, i dalje stoji krletka, a što je, podsjećanja radi, izazvalo brojne reakcije u javnosti, ipak, uskoro se očekuje otklanjanje spornih nedostataka.

Kako Avaz saznaje, a što je potvrđeno, Autoceste FBiH su odmah, zajedno s izvođačem i nadzorom radova, pristupile rješavanju problema, a u međuvremenu su angažirale i slovenačku projektantsku kuću Ponting, koja je dostavila tehničko rješenje.

– To rješenje je poslano na saglasnost kreditoru izgradnje dionice Počitelj – Zvirovići, odnosno Evropskoj investicijskoj banci (EIB). Upravo rješenje te projektantske kuće je bilo jedino koje garantira da će most Počitelj, nakon završenih radova, biti u potpunosti tehnički ispravan. Nepravilnost koja je nastala na mostu je greška izvođača, tako da će i troškove otklanjanja nepravilnosti snositi izvođač radova – potcrtali su iz Autocesta FBiH.

Tehnički prijem

Također, naglasili su da radovi na otklanjanju nedostataka koji će se izvoditi u narednom periodu na osnovu dostavljenih tehničkih rješenja ne iziskuju duži period.

– Osim ovih radova otklanjanja nedostataka, za čiji se početak čeka saglasnost kreditora, trenutno se izvode i završni radovi za potrebe odvodnje, kolovozne konstrukcije, betonske i sigurnosne ograde, kao i za postavljanje dilatacionih naprava te ugradnje vertikalne i horizontalne signalizacije – kazali su iz ove kompanije.

Napomenuli su da će JP Autoceste FBiH, nakon tehničkog prijema, preuzeti projekt s isključivo ispravno i kvalitetno izvedenim radovima, u skladu sa svim pravilima struke.

Visina skoro 100 metara

Izvođač radova na mostu Počitelj je azerbejdžansko-kineski konzorcij Azvirt Limited Liability Company Sinohydro Corporation limited i Powerchina Roadbridge Group. Zbog kašnjenja sa završetkom mosta u JP Autoceste FBiH su, podsjećanja radi, pokrenuli proceduru naplate penala. Most Počitelj ima šest stubova i dva upornjaka. Visina mu je blizu 100 metara, a dužina mosta je skoro kilometar. Ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889,53 EUR bez PDV-a.

Najčitanije