7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Članovi PK “Vjeverica“ otvorili planinarsku sezonu šetnjom Parkom prirode Vrmac (FOTO)

Uživali u pogledu na Boku sa vrha Sv. Ilija



Prvu novogodišnju turu u svijetlu radosti zvanične registracije kao „člana porodice“ Planinarskog saveza Crne Gore, ekipa entuzijasta Planinarskog kluba „Vjeverica“ odradili su hodajući grebenom Parka prirode Vrmac, od Kotora kanicama Franja Josipa do vrha Sveti Ilija (765 mnm).

Brdo-poluostrvo Vrmac kao integralni dio Boke, sa višedecenijskom tradicijom najpopularnijeg izletišta lokalnih planinara/ki, ali i svih zaljubljenika u prirodi koji dođu u Boku sa bilo koje strane svijeta, destinacija je koja se, prirodno, sama po sebi nameće kao najljepši mogući početak planinarske godine. Tako su se već drugog dana Nove 2024. godine na poznatoj stazi našli ljubitelji i ljubiteljke brdskog hodanja svih generacija, kako onih prekaljenih, iskusnih „hodača“, tako i onih mladih koji tek kušaju ljepote staza Vrmca i panorama Tivatskog, Kotorskog, Risanskog zaliva…

Prva tura PK Vjeverica u 2024.

Prijatni su bili susreti sa brojnim posjetiocima, kako onima iz Kotora, tako i strancima, najviše Rusima-Ukrajincima, koji su iskoristili lijep, sunčan dan da automobilima izađu do platoa kod tvrđave Vrmac, a odatle da otpješače do vrha Svetog Ilije, gdje su, uz zvuke gitare, okruženi prijateljima, dugo napajali oči i dušu ljepotom pejzaža Boke kotorske.

Planinarski entuzijasti okupljeni u društvu „Vjeverica“ su, nakon trogodišnje procedure preregistracije uslovljene donošenjem novog Zakona o sportu, uspjeli da od nadležnog ministarstva tek krajem 2023. godine dobiju rješenje o statusu planinarskog kluba. Pred njima su brojne aktivnosti na revitalizaciji lokalnih staza, obuci mladih planinara, ali i na obnavljanju tradicionalnih manifestacija, kakva je Pješački dan Kotor-Lovćen-Kotor, koji su osmislili prvi osnivači kluba.

/M.D.P./

Najčitanije