23.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Jill Thompson prva gošća ovogodišnjeg septembarskog izdanja HSF-a

Foto – Jill Thompson

Kulturni i zabavni život u Herceg Novom u prethodnoj godini obilježila je, između ostalih, i ekipa Udruženja ljubitelja stripova HSF, koja je najprije u Aprilu na osmom Hercegnovskom strip vikendu ugostila najznačajnijeg italijanskog strip stvaraoca današnjice, Zerokalkarea (Zerocalcare), da bi u septembru, sedamnaestim izdanjem Hercegnovskog strip festivala, ponovo nadmašila visoko postavljenu ljestvicu iz prethodnih godina i učvrstila Herceg Novi u vrh liste najboljih festivala evropskih festivala posvećenih devetoj umjetnosti. Taj status potvrđen je prethodnog mjeseca senzacionalnom najavom da će u martu 2024. godine specijalni gost devetog Strip Vikenda biti Milo Manara, po mnogima najvažniji živi strip stvaralac na svijetu.

Tradicionalno, sa novom godinom stižu nam i prve najave specijalnih gostiju Hercegnovskog strip festivala koji će se od 6. do 11. septembra ove godine po 18. put održati na više lokacija u Herceg Novom i Boki.

„Posebna je čast najaviti da će gošća Herceg Novog i HSF-a u septembru biti niko drugi do Džil Tompson (Jill Thompson) najuticajnija žena strip industrije na planeti i dobitnica čak 13 nagrada Ajzner (Eisner Award) – stripovskog Oskara“, saopštavaju organizatori HSF-a.

Nakon što je diplomirala na Američkoj umjetničkoj akademiji u Čikagu, Džil Tompson je započela  karijeru u svijetu stripa koja traje već nekoliko decenija i donijela joj je status super zvijezde. Najpoznatija je po sopstvenim kreacijama „Strašna kuma“ i „Magična Triksi“ kao i legendarnim naslovima „Mala beskonačna knjiga priča“, „Smrt: Na vratima Smrti“, „Sendmen“, te spektakularna grafička novela „Čudesna žena, prava Amazonka“ sa kojom je osvojila jednu od Ajzner nagrada.

U karijeri je radila za skoro sve najvažnije izdavače u Sjedinjenim Državama a prevođena je i na desetine drugih jezika. Saradnju je ostvarila i sa velikim brojem najvećih svjetskih pisaca kao što su Nil Gejman (Neil Gaiman) na „Sendmenu“, Grent Morison (Grant Morrison) na „Nevidljivima“, Mark Milar (Mark Millar) na „Stvorenju iz močvare“, Vil Fajfer (Will Pfeifer) na „Konačnim“, Evan Dorkin (Evan Dorkin) na „Teretnim životinjama“, kao i sa legendom popularnog američkog rvanja Mikom Foulijem (Mick Foley) na sjajnim naslovima „Spletke Noći vještica“ i „Priče iz mangupske ulice“. Džil je očigledno i ljubitelj američkog rvanja jer je između ostalog odgovorna i za dizajn kostima super zvijezda ovog sporta: Edža (Edge) i Danijela Brajana (Daniel Bryan). Svestrana Džil Tompson pored crtanja i pisanja novih stripova voli i da putuje svijetom, učestvuje na smotrama posvećenim stripu i drži predavanja na fakultetima i umjetničkim školama. Aktivan je takmičar u Spartanskim Trkama (Spartan Race), kuvar, pekar i mačevalac u Mačevalačkoj Asocijaciji Čikaga (Chicago Swordplay Guild).

Ovom najavom, Hercegnovski strip festival nastavlja da dokazuje da je jedna od najatraktivnijih svjetskih manifestacija posvećenih devetoj umjetnosti, a Herceg Novi strip destinacija za koju se zna širom planete. Naravno, trogodišnja inicijativa da HSF postane manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore još je na čekanju u Ministarstvu Kulture, ali se nadamo da se nakon ovakvih najava za 2024. godinu na odluku neće čekati još dugo.

Najčitanije