26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Članovi Udruženja turističkih vodiča CG posjetili crkvu Sv. Eustahija – vjerski turizam nije dovoljno iskorišten

Foto Kotorska biskupija

Povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča, koji se obilježava 21. februara, članovi Udruženja vodiča iz Crne Gore, na temu vjerskog turizma, proteklog vikenda posjetili su crkvu Sv. Eustahija u Dobroti.

Domaćin posjete bio je mjesni župnik, don Pavao Medač koji je turističkim vodičima izložio istoriju crkve i njezinog zvonika. Govoreći o unutrašnjosti crkve, don Pavao je istaknuo istorijsko-umjetničke i baštinske aspekte ovog iznimno vrijednog sakralnog objekta, kao što su slikarstvo, kiparstvo i arhitektura.

Foto Kotorska biskupija

Neizostavna tema posjete bila je najveća zbirka „Dobrotske čipke“  koja se čuva u riznici crkve Sv. Eustahija.

Govoreći o važnosti ove čipke i njenoj  povezanosti s vjerom i Crkvom, župnik je objasnio da ona podsjeća na radost uskrsnuća: nakon Isusova uskrsnuća, u njegovom su ostali samo ubrusi i povoji u kojima je bilo zamotano njegovo tijelo.

“Za nas vjernike je veoma važno i to da su oni bili jedini svjedoci Isusovog uskrsnuća. To bijelo platno koje se stavlja na oltar, na koje u svetoj misi svećenik polaže Isusovo tijelo jest spomen na te povoje kao svjedoke Isusovog uskrsnuća, a oltarnici koje je izradila dobrotska čipkarica su svjedoci njezine vjere u uskrsnuće“, naglasio je don Pavao.

Don Pavao Medač – Sveti Eustahije zbirka dobrotske čipke

Prigodno predavanje održao je don Siniša Jozić, župnik u Herceg Novom, na temu “Crkva, turizam, hodočašće”.

„Kao idealni spoj prirodnih, kulturnih i duhovnih ljepota dobar primjer je naša Kotorska biskupija. Naime, Kotor i njegova katedrala, Perast s Otokom Gospe od Škrpjela, nebeski zagovornici: Bl. Ozana Kotorka, Bl. Gracija iz Mula te Sv. Leopold Bogdan Mandić stanoviti su «ispit savjesti» kako domaćinima tako gostima, želi li se pojedinac kroz hodočašće i turizam «unapređivati» kao čovjek i kao vjernik“ – istakao je don Jozić.

Foto Kotorska biskupija

 „Turistička ponuda ne smije imati rok trajanja, nego treba postati simbioza duhovnosti i prirode koja, ako je ispravno postavljena, može biti idealna prilika za Novu evangelizaciju već krštenih i onih koji će to (možda) postati. Dakle, turistički radnici i vodiči u sakralnim objektima i u svetištima pozvani su isticati duhovnu dimenziju turizma koja stavlja u središte čovjeka kao osobu te utarnje traganje za vlastitim „ja“ i ljudskim vrijednostima“, kazao je don Jozić.

Sveti Eustahije Dobrota

Župa Sv. Eustahija rado se odazvala inicijativi Udruženja turističkih vodiča Crne Gore u nadi da bi ovaj tematski susret mogao biti od pomoći ponajprije turističkim radnicima na pragu još jedne turističke sezone; te ujedno i poticaj, da njihov rad i trud kod hodočasnika iznova probudi postojeću vjeru, a kod turista potakne znatiželju  i interes za duhovne vrijednosti koje su temeljni i sastavni dio povijesnog i kulturnog krajolika Kotorske biskupije.

Najčitanije