24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

CLIA: Globalni rast putnika na krstarenjima u 2018.

clia-2018

Krstarenje nastavlja ubrzano rasti diljem svijeta s porastom od 6,7 posto od 2017. do 2018. godine, navodi se u izvješću Cruise Lines International Association (CLIA).

Prema izvješću prošle godine je brodovima za krstarenje putovalo ukupno 28,5 milijuna putnika.

Istraživanja su pokazala da putnici u Sjevernoj Americi nastavljaju prihvaćati krstarenja s godišnjim povećanjem putnika od 9 posto u odnosu na prethodnu godinu. Oko 14,2 milijuna putnika u 2018. godini bilo je iz Sjeverne Amerike, što predstavlja 49,9 posto globalnih putnika.

Osim toga, 25,1 posto od ukupnog broja putnika došlo je iz Europe, a slijede ga Azija-Pacifik i Južna Amerika.

Dok sektor krstarenja predstavlja 2 posto ukupne globalne turističke industrije, ovaj segment je u korak s međunarodnim turizmom diljem svijeta. Prema najnovijem Svjetskom turističkom barometru UNWTO-a, dolasci međunarodnih turista porasli su 6 posto u 2018. godini, ukupno 1,4 milijarde, dok su cruise putovanja porasla za gotovo 7 posto tijekom istog vremena.

„Nije iznenađujuće da su krstarenja jednaka ukupnom rastu međunarodnog turizma. Krstarenje čini međunarodna putovanja dostupnima za putnike širom svijeta, a to je vidljivo i u globalnom izvješću o putnicima CLIA-e iz 2018. godine”, komentirala je Kelly Craighead, predsjednica i izvršna direktorica CLIA-e.

“Od obnovljenog interesa za krstarenja na Mediteranu do značajnog povećanja avanturističkog krstarenja, putnici više nego ikada prije prihvaćaju putovanja brodovima za krstarenje”, dodala je Craighead.

Izvor:pom

Najčitanije