35 C
Kotor

Slušaj online radio

CNN upozorio turiste da izbjegavaju Dubrovnik

Dubrovnik

Američki CNN objavio je popis 12 turističkih destinacija koje bi ove godine trebalo izbjegavati, a među njima je i Dubrovnik.

Iako je Dubrovnik godinama jedna među omiljenijim destinacijama za američke turiste, CNN je ovaj hrvatski primorski grad označio kao lokaciju koju bi turisti u 2018. trebali izbjegavati.

Dubrovnik je završio na visokom trećem mjestu CNN-ovih 12 destinacija koje bi turisti trebali izbjegavati ove godine, nakon Isle of Skye u Škotskoj i Barselone u Španiji.

UNESCO prijeti da će zbog ekstremno velikog broja turista Dubrovniku oduzeti status svjetske baštine, navodi CNN i podsjeća da su zbog toga vlasti u Dubrovniku odlučile poduzeti “drastične mjere” kako bi se srezao broj turista koji posjećuje taj grad.

U Dubrovniku su tako odlučili, podsjeća CNN, na 4.000 ograničiti broj turista koji se smiju popeti na čuvene gradske zidine u jednom danu, odnosno ući u staru gradsku jezgru.

U avgustu 2016. ta brojka je u jednom danu dosegla nevjerojatnih 10.388 ljudi, pri čemu je velik broj ljudi privukla činjenica da se upravo u Dubrovniku snimala izuzetno popularna serija Igra prijestolja, ističe CNN, prenosi RSE.

Gradonačelnik Dubrovnika odlučio je ograničiti i broj kruzera koji ulaze u drevnu gradsku luku, navodi CNN, pa podsjeća da je 2016. s kruzera u grad došlo nevjerojatnih 800.000 ljudi, od čega je većina u gradu ostala tek tri sata.

Ako baš morate ići u Dubrovnik, piše CNN, novac trošite kod lokalnih biznisa koji nerijetko propuštaju zaraditi na gostima s kruzera.

Ostale destinacije koje bi, prema analizi CNN-a trebalo izbjegavati su: Isle of Skye u Škotskoj, Barselona, Venecija, grčki otok Santorini, himalajska kraljevina Butan, čuveni Taj Mahal u Indiji, Mount Everest, Machu Picchu u Peruu, Galapagoški otoci u Ekvadoru, Cinque Terre u Italiji i Antarktiku.

Najčitanije