34.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Bez dozvola skupili 320 kilograma morskih krastavaca

ronilac u akciji foto Profimedija

Riječka Pomorska policija prekršajno je prijavila dvojicu hrvatskih državljana (37, 50) , koji su bez dozvola skupili 320 kilograma morskih krastavaca, s kojima su jučer zatečeni u Šilu na ostrvu Krku, izvijestili su iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Utvrđeno je da su morski krastavaci iz mora sakupljali koristeći se ronilačkom opremom bez dozvole za gospodarski ribolov. Morski krastavci i ronilačka oprema su im oduzeti zbog počinjenog prekršaja su novčano kažnjeni, prema odredbama Zakona o morskom ribarstvu.

Mediji su ovih dana pisali da se morski krastavci vade za ilegalnu prodaju na azijskim tržištima gdje postižu visoke cijene. Prenose upozorenja stručnjaka da je veliko izlovljavanje na nekim dijelovima Jadrana 90-ih dovelo do nedostatka kisika u podmorju. Morski krastavci se u Hrvatskoj ne smiju komercijalno iskorištavati od 1. jula 2017. prema Pravilniku o sakupljanju zavičajnih divljih svojti, ali, kako kažu u WWF Adria, ne postoji kontrola ni monitoring njihove populacije.

Najčitanije