7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Coca-cola potvrdila slučaj trovanja njezinom vodom – Beroš: Od jučer zaprimljeno još nekoliko bolesnika

Bolnica

Coca-cola Hrvatska potvrdila je u utorak da zna za slučaj trovanja njezinom mineralnom vodom u riječkom kafiću, zbog čega je jedna osoba završila s hemijskom ozljedom jednjaka, poručivši da se radi o izoliranom slučaju i da je otvorena za suradnju sa svim nadležnim tijelima.

“Svjesni smo izoliranog slučaja povezanog s jednom staklenom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate od 330 mililitara. Izražavamo našu duboku zabrinutost i nadamo se brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj. U potpunosti smo otvoreni za suradnju sa svim nadležnim tijelima”, priopćili su iz Coca-cole.

Društvene mreže preplavila su upozorenja građana da ne piju bezalkoholna i gazirana pića tog proizvođača, jer se navodno nekoliko osoba teško otrovalo mineralnom vodom u riječkim ugostiteljskim objektima pa im je pružena liječnička pomoć.

Potom je primorsko-goranska policijsa potvrdila da je 4. novembra zaprimila dojavu da je jednoj osobi pozlilo tokom konzumacije bezalkoholnog pića u jednom od ugostiteljskih objekata u središtu Rijeke te je prevezen u KBC Rijeka radi pružanja liječničke pomoći.

O svim dosadašnjim saznanjima policija je izvijestila nadležno državno odvjetništvo, kao i nadležni Državni inspektorat radi poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti.

KBC Rijeka također je potvrdila slučaj trovanja.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije izvijestio je da mu danas na analizu stižu prvi uzorci sokova i mineralne vode.

Četvrti slučaj trovanja gaziranim pićem

Rajko Ostojić rekao je da se pojavio četvrti slučaj trovanja gaziranim pićem u Zagrebu. Rajko Ostojić rekao je da se pojavio četvrti slučaj trovanja gaziranim pićem u Zagrebu. Dao je savjete o tome što učiniti ako posumnjate na trovanje.

Hrvatsku potresaju slučajevi trovanja pićem u Rijeci i Zagrebu. Kakve se mjere sigurnosti provode u punionicama pića? U središnjem Dnevniku HRT-a o tome je govorio profesor Ante Jukić, dekan zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT).

Na što ta trovanja mogu upućivati? Na kontaminaciju u punionici ili možda nešto drugo? Evo što je kazao Jukić.

“Teško je isključiti i jedan i drugi uzrok. Potrebno je napraviti analize i slijediti inspekcijske nalaze. S obzirom na to da sve međunarodne ozbiljne industrije nemaju izbora, nego moraju primjenjivati najstrože međunarodne standarde za sigurnost hrane, neophodno je dobiti uvid putem sljedivosti u serije pića koje bi mogle biti opasne, napraviti analize i onda se ravnati rezultatima tih analiza. To treba napraviti što je prije moguće jer se radi o zdravstvenoj ugrozi i mogu nastupiti ozbiljne posljedice”, rekao je Jukić i dodao kako se samo mjerenje kiselosti ili lužnatosti može obaviti brzo.

“Naš fakultet je centar izvrsnosti za pripremu vode za piće, obrade otpadnih voda te za elektrolizu vode”, naglasio je dekan FKIT-a uz dodatak kako je oprema vrhunska te da stoje na raspolaganju za bilo kakvu podršku, bilo eksperimentalnu, bilo stručnu. Na pitanje bi li se trebali povući iz prodaje određeni Coca-Colini proizvodi, Jukić je rekao kako je to teško.

“Ako postoje opasnosti i ugroze za zdravlje, treba razmotriti i te mjere. Međutim, treba voditi i računa o mogućoj gospodarskoj šteti i posljedicama koje mogu nastupiti uslijedi tužbi. Ali kako smo čuli iz prethodnih izjava, tvrtka stoji na raspolaganju i onda treba dogovoriti mjere koje su u skladu sa zakonom”, istaknuo je Jukić.

Beroš: Od jučer zaprimljeno još nekoliko bolesnika

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u srijedu da od jučer ima još četvoro bolesnika u KBC-u Zagreb, jedan je u Vinogradskoj bolnici, a jedan u Varaždinu te da treba utvrditi je li sve u vezi s konzumacijom različitih pića.

“Svi pacijenti su sa blažim simptomima i većina će bit otpuštena na kućno liječenje”, rekao je Beroš.

“Riječ je o blažim ozljedama za koje treba utvrditi da li su sve u vezi s konzumacijom različitih pića”, istaknuo je te dodao da se za sada, preliminarno, može reći da je dvoje od svih navedenih direktno povezan s konzumacijom pića.

Izvor:Hina

Najčitanije