15 C
Kotor

Slušaj online radio

COSCO gradi najveće električne kontejnerske brodove na svijetu

cosco-elektricni-brod

Kineski COSCO Shipping napreduje u svojim planovima za prve električne kontejnerske brodove koji će ploviti na rijeci Yangtze. Izgradnja dva broda je u tijeku, očekuje se da će zaploviti krajem 2023. godine.

Oba broda dizajnirana su za plovidbu rutom po rijeci Yangtze. Ovi brodovi od 10.000 tona i kapaciteta od 700 TEU bit će dugi 119.8 metara, široki 23.6 metara i s gazom od 5.5 metara, kako bi osigurali dobru manevarsku sposobnost duž rijeke, prenosi Offshore Energy.

COSCO ističe da će ovi brodovi biti najveći električni kontejnerski brodovi na svijetu. Pokretat će ih dva glavna pogonska motora od 900 kW, a koristit će baterije veličine standardnog kontejnera od 20 stopa kapaciteta od 50.000 kWh. Baterije će se puniti na kopnu, a COSCO planira mrežu stanica za punjenje i izmjenu baterija duž rijeke. U ožujku 2023., COSCO je izvijestio da su u pogon pušteni elementi elektroenergetskog sustava, što je ključni korak ka implementaciji, piše The Maritime Executive.

Gradnja prvog broda započela je u brodogradilištu COSCO Shipping Heavy Industries u prosincu, dok se drugi počeo graditi 8. svibnja. COSCO ima devet brodogradilišta koji godišnje mogu proizvesti do 7,5 milijuna dwt u svim većim segmentima plovila, ali imaju i značajnu globalnu bazu kupaca. Iz COSCO-a kažu da će ovi brodovi smanjiti emisije CO2 za 32 tone svaka 24 sata.

Osim električnog pogonskog sustava, COSCO kaže da će brodovi biti opremljeni inteligentnim Ship Platform sustavom te naprednim Situational Awareness sustavom. Primjena dvaju sustava znatno će poboljšati inteligenciju i sigurnost broda, kažu iz COSCO-a.

Na projektu sudjeluje ukupno 51 organizacija, a uz COSCO tu su i Panasia Shipping, Wuhan Institute of Standards, Chengrui Power i Lloyd’s Register.

Lani je Kina porinula najveći električni riječni brod za krstarenje koji plovi u području oko brane Three Gorges, što je prva faza projekta elektrifikacije regije rijeke Yangtze koji je predložen 2018. godine.

Najčitanije