13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Na festivalu maritimne baštine u Bretanji hrvatski brodovi

Na festivalu maritimne baštine u Bretanji hrvatski brodovi

Revijalnom plovidbom od grada Vannesa do otoka Ile d’Arz u utorak je u regiji Bretanji službeno otvoren festival maritimne baštine i pomorstva Tjedan zaljeva Morbihana.

Otkako je prvi put predstavila svoju flotu starih brodova kao počasni gost 2015. godine, Hrvatska je nezaobilazan sudionik najvećega, a po mnogima i najljepšega europskog festivala te vrste koji se održava u Bretanji, regiji na sjeverozapadu Francuske.

Hrvatsku ove godine predstavljaju dva broda, gajeta “Mila” s otoka Prvića i gajeta “Zora” iz Malinske na otoku Krku, čije su se posade danas prvi put okušale u jedrenju na Atlantskom oceanu.

“Izlazak na Atlantik bio je navigacijski prilično zahtjevan, ima puno struja i to je more jednostavno drukčije od onoga na koje smo svi u Hrvatskoj navikli. Upoznali smo cijeli zaljev Morbihan i imali sreću s vremenom, tako da je prvo iskustvo vrlo pozitivno”, rekla je Katica Cvelić, koja s kolegicom Natašom Cvelić Badurinom plovi u prvoj ženskoj posadi na tradicionalnim barkama, a sada su se pridružile muškoj posadi na gajeti “Zora”.

I za posadu gajete “Mila” iz Šepurina na otoku Prviću, u kojoj plovi iskusni „morski vuk“ Goran Franić, današnji izlazak na Atlantik bio je novo iskustvo. Osim drukčije plovidbe, koju diktiraju velike izmjene oseke i plime i jake struje, najviše ga se dojmio broj brodova i otoci u zaljevu Morbihanu.

“Nevjerojatno je kako su nas dočekali, koliko oni drže do svoje maritimne baštine i koliko su joj posvećeni”, istaknuo je.

Predstavljanje Hrvatske na festivalu u Bretanji, koji posjeti oko 200.000 ljudi, organizirala je splitska Udruga Cronaves, a projekt “Hrvatska u zaljevu Morbihan“ obuhvatit će još izložbu 30 fotografija koju je ta udruga radila u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, izložbu maketa hrvatskih tradicijskih brodova i promociju turizma s naglaskom na nautiku.

U srijedu, 17. svibnja u našemu prezentacijskom centru u gradu Vannesu održat će se Hrvatski dan na kojemu posjetitelji mogu razgledati izložbu fotografija „Hrvatska, domovina mora“ naših članova Boška Lučeva, Andrine Luić, Dubravke Pajk i Vislava Torre i upoznati se s turističkom ponudom Dalmacije, Kvarnera i Splita, najavio je predsjednik te udruge Plamenko Bavčević.

Osim Udruge Cronaves, u predstavljanju Hrvatske sudjeluje Hrvatska turistička zajednica, predstavništvo u Parizu, Turistička zajednica grada Splita, Grad Vodice i Turistička zajednica toga grada, Općina Malinska i Interpretacijski centar maritimne baštine Duboak iz Malinske.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije