10 C
Kotor

Slušaj online radio

Covid pasoš preduslov za međunarodna putovanja?

Aerodrom – foto AA

Da će uskoro ljudi svijetom putovati, uz poznate identifikacijske isprave, i s nekim oblikom zdravstvenog kartona, jasno je već neko vrijeme. Evropska unija ovoe sedmice predstavila svoj koncept “zelenog certifikata”, koji bi prije svega trebao omogućiti relativno jednostavna poslovna i turistička putovanja u ovoj godini, unutar bloka zemalja gdje je procijepljenost slaba.

Evropljani su umorni od restrikcija i ograničenja kretanja. Barem se tako čini pri pogledu na njemačke aerodrome prepune putnika. I to samo nekoliko dana nakon što je Njemačka skinula dijelove Portugala i Španjolske, među kojima i Balearsko otočje, s liste rizičnih područja.

Turistički operateri pripremaju se za poplavu last minute aranžmana. No, dok Nijemaci planiraju skori bijeg na španjolske otoke, većina Španjolaca ne smije napuštati svoje matične regije. Iako su upravo mediteranske zemlje najglasnije zagovornice covid pasoš, pitanje je koliko će njihov turizam dobiti krila s obzirom na nimalo blistavu situaciju s cijepljenjem u Evropi.

Uz covid pasoše nameću se i pitanja mogu li cijepljene osobe virus i dalje prenositi drugima? Što je sa zaštitom osobnih podataka? I koliko je pravedno olakšati putovanja samo cijepljenim građanima? Pogotovo jer to mnogi ne smiju zbog, primjerice, zdravstvenih razloga, ali i nekih drugih, zbog kojih se Svjetska zdravstvena organizacija protivi da covid putovnica postane preduvjet za međunarodna putovanja.

Prema Evropskoj komisiji, covid putovnica ne bi trebala biti jedini preduvjet za slobodno kretanje tako da bi oni koji je nemaju ili se ne žele cijepiti isto pravo mogli ostvariti primjenom drugih pravila zemlje u koju putuju, poput samoizolacije, karantene ili dodatnog testiranja.

Iako države članice mogu samostalno odlučiti hoće li odobriti ruska i kineska cjepiva, Komisija zasad u covid putovnicama priznaje samo ona koja je odobrila Europska agencija za lijekove, čemu se protivi Mađarska. Hoće li države članice koristiti covid putovnice i kao ulaznicu za neke javne i masovne događaje, odlučuju same.

Danska je najavila uvođenje qr kodova kako bi, zahvaljujući mobilnim aplikacijama, građani već u svibnju mogli putovati, posjećivati nogometne utakmice i festivale. Francuska nacionalna aviokompanija AirFrance već se koristi time kako bi se ubrzalo kretanje domaćih putnika na aerodromima. Island već neko vrijeme izdaje potvrde o cijepljenju kako bi olakšao međunarodna putovanja onima koji su cijepljeni.

Evropske covid putovnice trebale bi stupiti na snagu već početkom lipnja, no moraju ih blagosloviti zemlje članice i Europski parlament. Povjerenik za pravosuđe nada se da ovaj put neće biti podjela među članicama.

Potvrde o cijepljenju nisu ništa novo. Već godinama su za putovanja u neke zemlje potrebni tzv. žuti kartoni kao dokaz o cijepljenju protiv žute groznice, rubeole, kolere, malarije. No razlika između žutog kartona i buduće covid putovnice je digitalna komponenta koja donosi zabrinutost za zaštitu osobnih podataka. Usto, mnoge članice žele same regulirati ulazak u zemlju zbog širenja novih sojeva virusa.

Uz sve dvojbe, analitičari smatraju da će na kraju prevladati zajednički, ekonomski interesi jer je teret života u mirovanju sve teži.

 /Kristina Pešić/Agenda/M.M./HRT/

Izvor:HRT

Najčitanije