20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Crnogorskim pomorcima koji plove za MSC, stiglo oštro upozorenje iz beogradskog predstavništa te kompanije

Brod MSC Flavia na kome je naš pomorac otvarao kontejnere i krao robu iz njih

Iz agencije za ukrcaj pomoraca „BG Shipping Agency“ – glavnog posrednika pri zapošljavanju crnogorskih i pomoraca iz dijela zemalja bivše Jugoslavije na brodovima jedne od najvećih svjetskih kontejnerskih kompanija – italijansko-švajcarskom „Mediterranean Shipping Company“ (MSC), na adrese svih pomoraca u Crnoj Gori koji plove za tu kompaniju kao i ovdašnjih strukovnih udruženja prije dva dana stiglo je pismo upozorenja da bi, ukoliko se ne smanji nedolično i kriminalno ponašanje nekih od naših pomoraca, svi oni koji imaju crnogorske pasođe mogli ostati bez posla na brodovima MSC-a.

Naši pomorci bili su u proteklom periodu akteri nekoliko slučajeva otkrivanja većih količina švercovanih narkotika na brodovima te kompanije, od kojih je najčuveniji slučaj broda „MSC Gayane“ na kome su američke vlasti u luci Foladelfijau ljeto 2019.i zaplijenile oko 20 tona kokaine, tržišne vrijednosti veće od 1,3 milijarde dolara i tim povodom uhapsile sedam članova posade tog broda, među kojima su pet iz Crne Gore.

Pored toga, evidentirano je i više slučajeva tzv. pilferage-a,  u kojima su naši pomorci otvarali kontejnere koje su prevozili brodovi MSC-a na kojima plove, i krali robu iz njih.

„Ovo je upozorenje pomorcima zaposlenim preko BG Shipping agencije koji su zagazili u kriminalne aktivnost i skloni su da se upuste u nedozvoljene radnje. Svojim nedoličnim aktivnostima dovodite u pitanje integritet i renome kompanije koja vam je pružala mogućnost da radite i zaradite i u ona vremena  kada na drugim kompanijama to niste mogli. Ugrožavate radna mjesta i opstanak većine svojih kolega koji pošteno i čansno rade za svoje porodice. Morate shvatiti da nadležne policijske agencije prate svaki korak i da je samo pitanje dana kada ćete pokajnički vapiti za pomoć. Tada će biti kasno. Menadžment kompanije „Mediterranean Shipping Company“ na ivici je odluke da prestane sa angežovanjem pomoraca sa pasošem Crne Gore. Pojedine linije i brodovi su zbog navedenog, već predati menadžmentu na Kipru“- stoji u pismu upućenom našim pomorcima koji plove za tu kompaniju, a koje nosi naslov „Važno upozorenje“ i potpisuje ga direktorica BG Shipping agencije Živana Petranović.

Potvrda navoda da policijski i drugi organi bezbjednosti prate dešavanja na brodovima MSC-a je i najnoviji slučaj kontejneraša „MSC Joanna“ koji je 12.marta bio na kratko zaustavljen u australijskoj luci Sidnej, nakon što je sa njega dan ranije u australijskim vodama, na jedno manje plovilo transferisano 11 manjih plastičnih posuda u kojime je bilo ukupno 200 kilograma kokaina, što na crnom tršištu u Australiji vrijedi prkeo 90 miliona dolara. Policija koja je imala dodjavu o tome da će sa MSC-ovim brodom biti pokušano doturanje veće količine droge u Australiju, presrela je to manje lovilo kada se ono približavalao obali, uhapsila 27-godišnjeg Australca za njegovim kormilom i zaplijenila drogu, da bi, nakon što je „MSC Joanna“ uplovila u Sidnej, policija upala na brod, izvršila premetačinu i uzela izjave od članova posade. Ipak, niko od pomorca sa „MSC Joanne“ među kojima prema nezbanilčnim i nepotvrđenim informacijama ina i crnogorskih državljana, nije zadržan niti je do sada protiv njega podignuta bilo kakva optužnica, a brodu je  nakon okončane pretrage i ispitivanja posade, dozvoljeno da nastavi putovanje.

obracanje MSC kancelarije Beograd

„Postavljamo pitanje na koje tražimo odgovor: da li ste odlučili da nastavite sa švercom, otvaranjem kontejnera i krađom robe (najnoviji slučaj drugog os+ficira stroja na brodu MSC Flavia“)? Ukoliko se ne urazumite, vrlo brzo niko neće imati mogulnost da radi za kompaniju „Mediterranean Shipping Company“. Nadam se da ćete pokazati dovoljno pameti, mudrosti i snage da se oduprete izazovima lake zarade sa visokim rizicima. Ne ugrožavajte egzistenciju svjih porodica i porodica vaših kolega“- navela je čelnica glavne crewing agencije MSC-a za crnogorske pomorce, Živana Petranović u obraćanju našim  pomorcima.

U Udruženja kapetana trgovačke mornarice Crne Gore iz Kotora smatraju da je riječ o veoma ozbiljnom upozorenju koje se potencijalno, može pretvoriti u izuzetno veliku štetu za značajan broj pomoraca sa crnogorskim pasošem jer je kompaanija MSC jedan od glavnih poslodavaca za naše pomorce.

„Bila bi velika šteta za  cijelu Crnu Goru , a najgori mogući ishod za njihove porodice, da ti ljudi ostanu bez posla. Riješenje se ne nalazi tako lako za ovaj problem.”- smatra kapetan duge plovidbe Vjeko Radimir iz Dobrote koji je i član Udrušenja kapetana. On je apelovao na kolege iz Udruženja, ali i na članove Unije pomoraca Crne Gore da pismeno podrže napore koje na iskorijenjivanju kriminalnog i nedoličnog ponašanje nekih neogovornih naših mornara I oficira sa brodova MSC-a, a koji nezasluženo ljagu bacaju na sve naše pomorce, preduzimaju jedan od glavnih menadžera te kompanije, kapetan Antonio Mareska i rukovodstvo agencije BG Shipping iz Beograda.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije