17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

CRBC počinje gradnju dionice autoputa od Preljine prema Crnoj Gori

Autoput – Srbija – Crna Gora

Krajem marta trebalo bi da počne izgradnja autoputa od Preljine do Požege a na tom dijelu Koridora 11 koji spaja Crnu Goru i Srbiju kineska kompanija CRBC priprema gradilišni kamp u blizini Lučana.

Kineska kompanija gradi i prioritetnu dionicu autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa.

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je Tanjugu da je završeno sve što je potrebno za početak radova, eksproprijacija zemljišta i izdavanje građevinskih dozvola.

“Vlada Srbije je planirala krajem marta da počnu radovi na novoj dionici Koridora 11 ka Crnoj Gori, između Preljine i Požege”, kazala je Mihajlović dodajući da je to jedna od težih dionica za izvođače.

Napomenula je da Ministarstvo građevine očekuje skori početak radova i da samo od izvođača zavisi da li će to biti kraj marta ili početak aprila.

Vrijednost radova je 450 miliona eura i trebalo bi, kako kaže, da budu završeni u naredne dvije i po godine.

“Mnogo nam je važan autoputa Preljina – Požega za taj dio Srbije, jer ćemo kada ga završimo od Požege graditi dva kraka autoputa, ka Crnoj Gori i BiH: Požega – Kotroman i Požega – Boljare”, istakla je Mihajlović, prenosi Tanjug.

Na pitanje gdje će tačno početi gradnja autoputa Preljina – Požega, ona je kazala da će tačku za početak radova odrediti sam izvođač, ali da će to svakako biti u blizini Lučana.

Dionica Preljina – Požega je nastavak projekta izgradnje autoputa Beograd – Južni Jadran, ukupne dužine 258 kilometara.

Autoput od Preljine do Požege ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i dio budućeg autoputa Beograd-Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa BiH.

Skoro trećinu trase na budućem autoputu od Preljine do Požege činiće mostovi i tuneli.

Autoput Preljina – Požega je podijeljen na tri manje dionice, a imaće tri tunela, 32 mosta, 11 nadvožnjaka i tri petlje.

U Srbiji je 2016. na Koridoru 11 pušten u saobraćaj autoput Ljig – Preljina u dužini od 40 km, a uskoro će biti u saobraćaju i cijeli potez od Obrenovca do Preljine u dužini od 102 km.

Kinezi sa domaćim podizvodacima su pri kraju gradnje dve dionice: Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig. Na toj trasi je i deonica Ub – Lajkovac koju su ranije izgradili domaći izvodači i sada se na njoj popravljaju pojedini djelovi.

Kinezi grade i autoput od Surčina do Obrenovca koja bi trebalo da bude gotova do kraja 2019.

Planirana je i gradnja dionice Koridora 11 od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije