12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora dobila još jednu pomorsku kompaniju

Remorker „Rijavec“

U Luku Bar minulog vikenda uplovio je remorker „Rijavec“ koga je nedavno u Hrvatskoj kupila barska kompanija „Jadroagent“.

Riječ je o brodu deplsamana 379 tona, dužine 34 i širine 9,3 metra sa gazom od 6 metara. „Rijavec“ preko dva tzv. azimut propelerska potisnika, pogone dva dizel motora Burmeister snage po 1.240 konja, a remorker postiže brzinu od 10 vorova i ima vučnu silu od 35 tona za tegljenje drugih brodova. Pored ostaloga, opremljen je i pritivpožarnim pumpama i monitorima jer je do sada radio na naftnom terminalu u Omišlju na ostrvu Krk  gdje je sa svojim blizancem „Beli Kamik“, ovaj remorker dugo godina teglio i asistirao velikim tankerima prilikom uplovljenja ili isplovljenja sa terminala.

„Rijavec“ je u Omišlju radio do prije mjesec dana, a poznavaoci prilika iz Hrvatke kažu, da je, iako je za njim 40 godina službe jer je ovaj remorker izgrađen 1979. u Kraljevici, u pitanju dobro održavan i snažan brod. „Rijavec“ je firma „Jadroagent“ kupila od njegovog dosadašnjeg vlasnika, kompanije „Jadranski pomorski servis“ iz Rijeke.

Direktor „Jadrogenta“ Vojo Banović potvrdio na je da su kupili veliki remorker u Hrvatskoj, ali nije želio da saopšti koliki je iznos te investicije. Brod za koji još nije određeno novo ime, biće registrovan pod crnogorskom zastavom i u toku je procedura njegovog carinjenja i upisa u Registar brodova Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore, a njegov vlasnik biće novoosnovana pomorska kompanija „Jadroplov“ Bar. Sada već bivši „Rijavec“ najveći je i najsnažniji civilni tegljač pod crnogorskom zastavom, za oko trećinu snažniji od remorkera „Sozina“ i „Topolica“ kompanije „Ocean Montenegro“ iz Bara, a koji su do sada uvodili trgovačke brodove u barsku luku.

Sa njime i novim pilotskim čamcem koji će uskoro nabaviti, te dvadesetak novih radnih mjesta za pomorce koji će se otvoriti na ta dva plovila, „Jadroplov“ će konkurisati za dobijanje dodatne koncesije  za poslove lučke pilotaže i tegljenja brodova u Baru, a na koje je „Ocean Montenegro“ do sada imao monopol.

Izvor:S.L

Najčitanije