16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora i Albanija dijele troškove izgradnje mosta na Bojani

Most na Bojani – foto Vlada CG

Crna Gora i Albanija podijeliće troškove izgradnje mosta preko Bojane koji povezuje Ulcinj i Velipolje.  Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade Crne Gore, Albanija i Crna Gora saglasne su da sufinansiraju izgradnju mosta tako što će svaka strana finansirati 50 odsto izgradnje, uključujući ukupne troškove izgradnje, nadzora i dugih usluga povezanih sa realizacijom projekta.

Tačna vrijednost izgradnje mosta znaće se nakon kompletitiranja projektne dokumentacije.

“Određena sredstva za implementaciju predmetnog projekta su predviđena i u Zakonu o budžetu Crne Gore za 2023. godinu, u okviru kapitalnog budžeta Uprave za saobraćaj”, navodi se u Prijedlogu osnove za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma između dvije države o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Bojane, koji je Vlada objavila kroz predlog osnova za vođenje pregovora.

Plan Albanije i Crne Gore je, kako je ranije saopšteno, da zajednički do 2024. godine izgrade most preko rijeke Bojane koji će spajati Ulcinj – najjužniju crnogorsku opštinu i ljetovalište Velipolje u Albaniji.

Most dugačak 310 metara, skratiće put od ulcinjske Velike plaže do Velipolja sa sadašnjih 70, na samo par kilometara.

Projekat su predstavili premijeri Crne Gore i Albanije Dritan Abazović i Edi Rama, tokom Samita “Otvoreni Balkan” u Ohridu.

Prema projektu, most preko rijeke Bojane povezivaće naselja Sveti Nikola u Ulcinju i Puljaj iznad Velipolja. Dužina mosta iznosiće 310 metara, imaće dvije kolovozne trake širine nešto manje od četiri metra, a uključivaće trotoare i biciklističke staze.

Prosječna visina mosta u odnosu na najviši nivo vode iznosiće oko 10 metara kako se ne bi ometao riječni saobraćaj. Cijeli projekat će koštati devet miliona eura, gradnja će trajati oko 18 mjeseci.

Most će se nalaziti iznad račvanja rijeke Bojane na dva rukavca koji formiraju ekskluzivno turističko naselje Adu Bojanu u Crnoj Gori.

Ulcinjska Velika plaža i turističko naselje Velipolje u Albaniji su udaljeni vazdušnom linijom svega nekoliko kilometara, a presjeca ih rijeka Bojana.

Da bi se prevozom stiglo sa jedne na drugu poziciju sada je potrebno preći oko 70 kilometara, odnosno iz Ulcinja prema sjeverozapadu na granični prelaz Sukobin, a zatim preko Skadra u Albaniji južno do Velipolja.

Izgradnjom mosta Ulcinj i Velipolje će biti udaljeni svega par kilometara.

Ova dva područja zajedno imaju oko 34 kilometra pješčanih plaža.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije