17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Na protestima u Berlinu tražio se prekid isporuke oružja Ukrajini

Protest u Berlinu Foto: Christian Mang / REUTERS

U Berlinu je u subotu održan protest protiv rata u Ukrajini na kojem su organizatori tražili prekid isporuke oružja Ukrajini.

– Nama je važno da se zaustave grozne patnje i smrt u Ukrajini. Ali istodobno želimo da se Rusiji predoči temelj za pregovore umjesto da se beskrajni rat do iznemoglosti uvijek iznova produljuje isporukom novog oružja, rekla je na skupu pored Brandenburških vrata političarka stranke Ljevica i jedna od organizatorica skupa Sahra Wagenknecht.

Wagenknecht se obranila od kritike po kojoj ona zastupa Putinovu propagandu u Njemačkoj.

– Svakim oružjem koje isporučujemo u ovu bačvu baruta, raste opasnost od rata globalnih razmjera. To se mora okončati i to nije Putinova propaganda, rekla je Wagenknecht pred oko 13.000 prosvjednika.

Osim Wagenknecht na prosvjede u subotu je pozvala i poznata feministica Alice Schwarzer. Njih dvije su prije nekoliko tjedana objavile Manifest za mir u kojem se od njemačkog kancelara Olafa Scholza traži da zaustavi eskalaciju isporuke oružja Ukrajini.

Wagenknecht je posebice kritizirala vladinu stranku Zelene koja je, kako je rekla, podrškom isporukama oružja napustila svoje pacifističke ideale.

Skup i aktivnost Sahre Wagenknecht i Alice Schwarzer su predmet mnogobrojnih kritika proteklih dana.

Organizatorima se predbacuje da šire prorusku propagandu i oko sebe okupljaju desničarske snage. Na isti skup je pozvala i desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

Wagenknecht je zbog svojih prodesničarskih i proruskih stavova, posebice zbog kritike primanja izbjeglica, i unutar vlastite stranke sporna.

Šefica stranke Ljevica Janine Wissler je od Wagenknecht zatražila da se jasno ogradi od desnih snaga u društvu koje podržavaju njezinu inicijativu.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck je uoči prosvjeda žestoko kritizirao inicijativu političarke Wagenknecht.

– Razumljivo je da se netko zalaže za mir. No Wagenknecht i njezini sljedbenici žele pod mir prodati nešto što jedan imperijalistički diktator želi nametnuti Europi, rekao je Habeck.

Policija je objavila da je u isto vrijeme u okolini održano i nekoliko protuprosvjeda na kojima se tražila podrška Ukrajini. Istodobno je ukazano i na zabranu oznaka koje veličaju agresiju na Ukrajinu poput slova Z.

Policija je procijenila da se na skupu nalaze pripadnici krajnje ljevice i desnice kao i osobe koje su bile aktivne tijekom prosvjeda protiv vladinih protupandemijskih mjera proteklih godina.

Do kasnog poslijepodneva, kako je priopćila policija, nije bilo većih izgreda. Policija broj sudionika procjenjuje na 13.000 organizator govori o 50.000.

U Parizu je nekoliko stotina ljudi pjevalo ukrajinsku himnu na Place de la Republique prije nego što je krenula povorka predvođena ukrajinskom djecom odjevenom u narodne nošnje kako bi pozvali na mir.

Izvor:HRT-Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije