23 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora: Od 4.maja sa maskom kod frizera, u butike i u teretanu

Maska – photo pixbay

Zbog povoljne epidemiološke situacije i stavljanja pod kontrolu daljeg širenja korona virusa, u Crnoj Gori će od ponedjeljka 4. maja ponovo početi rad mala i srednja preduzeća, gradski taksi prevoz, a građani će moći da putuju do svojih vikendica u drugim opštinama.

Uslovi za taksiste

Prema najavama iz Vlade , od 4. maja biće omogućen rad prodavnica, zanatskih radnji, servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, fitnes centara, knjižara, stomatoloških ordinacija, auto-škola, rent-a-car usluga, muzeja i galerija. Biće omogućen odlazak do vikendica u drugim opštinama, uz uslov da građani posjeduju dokaz o vlasništvu nad imovinom.

Vlada je u četvrtak, 30. aprila operacionalizovala ove mjere, određujući koliko osoba može boraviti istovremeno na određenoj površini, uz obavezno poštovanje fizičke distance, nošenja maski, dezinfekcije ruku pri ulasku i izlasku iz objekata. Propisane su i mjere i procedure dezinfekcije svih sredstava koja se koriste u salonima, teretanama, kladionicama, buticima…

Od ponedjeljka kreće i gradski taksi prevoz, a prema novim mjerama svaki taksista je u obavezi da dnevno dezinfikuje automobil i da nosi zaštitnu masku i rukavice. Pored vozača u vozilu će moći, na zadnjem sjedištu da budu dvije osobe.

Osim gradskog taksi prevoza, od ponedjeljka ponovo će biti otvoren javni prevoz u opštinama u kojima nijesu registrovani slučajevi zaraze.

Taxi – foto Pixabay

Maske obavezne

Uz popuštanje mjera, od ponedjeljka će biti uvedena i obaveza nošenje maske u svim zatvorenim prostorima. Epidemiolozi su ranije saopštili da zbog prirode posla i vrste djelatnosti koje se otvaraju, neće biti moguće održavati fizičku distancu od metar i po do dva, i da su zbog toga maske neophodne.

Premijer Duško Marković je 29. aprila saopštio da će Vlada besplatno podijeliti oko 300.000 maski najugroženijim kategorijama stanovništva.

“Podijelićemo 240.000 penzionerima i 44.000 korisnicima tuđe njege i pomoći i lične invalidnine. Podijelili smo 26.000 maski korisnicima staračkih naknada i materijalnog obezbjeđenja”, rekao je Marković, a objavljeno je na zvaničnom Tviter profilu Vlade.

Ni 30 dana nakon izbijanja epidemije u crnogorskim apotekama nije bilo maski, alkohola ni zaštitnih rukavica. Nakon što su se maske pojavile u prodaji njihove cijene su varirale od 50 centi u državnim do euro i 20 centi u privatnim apotekama.

Inače, ublažavanje mjera protiv širenja novog korona virusa koje bi trebalo da počne u ponedjeljak 4. maja dio je druge faze popuštanja.

Sada je vrijeme zabrane kretanja skraćeno od 23 – 05 sati, a u istom paketu popuštanja Vlada je odlučila da produži radno vrijeme prodavnicama i apotekama.

Kako su saopštili iz Vlade, ukoliko druga faza ublažavanja mjera bude uspješna, do novog popuštanja trebalo bi da dođe 18. maja.

Najčitanije