13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora otvorila granice za državljane EU-a

Granični prelaz Debeli brijeg foto Boka News

Crna Gora je u subotu otvorila granice za državljane zemalja EU-a i Izraela koji u tu zemlju mogu ući bez ikakvih uslova.

Do sada su u Crnu Goru bez testa na koronavirus ili potvrde o vakcinisanju mogli ući jedino stanovnici zemalja regije.

Istodobno, zdravstvene vlasti dozvolile su svadbena i maturska slavlja, ali uz striktno pridržavanje pravila – maksimalan broj gostiju je 50, zaposleni u restoranu i gosti moraju nositi zaštitnu masku – osim neposredno pri konzumiranju pića i hrane. Kada su u pitanju maturske večeri škole su dužne osigurati osobu koja će biti odgovorna za poštivanje epidemioloških mjera.

Muzički program dozvoljen je u vrtovima i na terasama ugostiteljskih objekata od 20 do 23 sata, dok su muzika i ples i dalje zabranjeni u zatvorenom prostoru.

Zdravstvene vlasti saopštile su da je 30 posto odraslog stanovništva Crne Gore primilo jednu dozu vakcine, a da je oko 20 posto odraslih potpuno imunizirano.

Crna Gora ima najnižu razinu obolijevanja od koronavirusa od jula prošle godine kada je počeo drugi vala zaraze. Kako su saopštile zdravstvene vlasti te zemlje protekle sedmice od prosječno testiranih 1274 osoba, pozitivnih na koronavirus rezultata je bilo 3,73 posto.

U Crnoj Gori trenutno su aktivna 683 slučaja koronavirusa, dok je broj novooboljelih u svakodnevnom padu.

Zbog dobre epidemiološke situacija Crna Gora je prošle sedmice dozvolila da sportskim događajima prisustvuje publika, i to maksimalno 10 posto sjedećih kapaciteta dvorane ili stadiona. Ranije je ukinut policijski sat i obaveza nošenja zaštitne maske na otvorenom prostoru, dok kafići i restorani mogu raditi do ponoći.

Crna Gora je u prva tri mjeseca ove godine bila u vrhu liste zemalja svijeta po broju aktivnih slučajeva i oboljelih na dnevnoj razini. No, zahvaljujući uvođenju rigoroznih epidemioloških mjera sredinom marta, koje su predviđale zatvaranje obrazovnih ustanova, ugostiteljskih objekata, teretana i fitnes i trgovačkih centara, broj aktivnih slučajeva zaraze smanjen s oko maksimalnih 10 hiljada oboljelih na ispod 700 koliko ih je danas.

Od početka pandemije 99 hiljada Crnogoraca bolovalo je od koronavirusa, a od posljedica zaraze preminulo je njih 1591.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije