16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora se pridružila sankcijama EU protiv Rusije

Vlada Crne Gore

Crna Gora se, nakon napada na Ukrajinu, pridružila svim restriktivnim mjerama, među kojima je osam paketa individualnih i ekonomskih sankcija koje je Evropska unija usvojila protiv Rusije, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

“To znači da će u Crnoj Gori iste mjere važiti u odnosu na Rusiju. Ovim targetiranim mjerama pogođeni su politički, ekonomski i lični interesi aktivnih učesnika u neprihvatljivom kršenju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Navedenim odlukama, Crna Gora nastavlja svoju politiku stoprocentne usaglašenosti sa politikom EU. Još važnije, njima na djelu pokazujemo svoju solidarnost sa Ukrajinom, kao i riješenost da, sa ostalim partnerima i širokim spektrom država međunarodne zajednice, damo svoj doprinos ponovnom uspostavljanju mira u Evropi. Pored EU, bilateralne sankcije Rusiji su uvele i brojne druge zemlje poput SAD, UK, Australije, Japana, Novog Zelanda, ali i tradicionalno neutralne Švajcarske”, saoptilo je Ministarstvo.

Individualne mjere EU se, između ostalog, odnose i na predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, kao i na članove Nacionalnog savjeta za bezbjednost RF i preostale članove ruske Dume, dok ekonomske sankcije obuhvataju finansijski, energetski, saobraćajni, tehnološki i vizni sektor.

Finansijske sankcije EU usmjerene su na ključne državne kompanije, posebno u oblasti odbrane, kao i na oko 70% ruskog bankarskog tržišta, sa ciljem da u potpunosti ograniče ruski pristup najvažnijim tržištima kapitala, kao i da značajno limitiraju finansijske prilive iz Rusije u EU.

Energetske sankcije odnose se na zabranu prodaje, kupovine, prenosa ili izvoza u Rusiju specifične robe i tehnologija namjenjenih prečišćavanju (rafinisanju) nafte, kao i na pružanje povezanih usluga, čime se onemogućuje sposobnost Rusije da unaprijedi svoje rafinerije nafte po novim standardima.

Kada je u pitanju saobraćajni sektor, EU je uvela sankcije koje se odnose na robu i tehnologije u vazduhoplovnoj i svemirskoj industriji. Takođe, zabranjeno je pružanje usluga osiguranja i reosiguranja, relevantnih usluga održavanja, kao i povezane tehničke i finansijske pomoći. Zabranom prodaje aviona, rezervnih djelova i opreme ruskim aviokompanijama (3/4 aviona u komercijalnoj floti RF konstruisano je u EU, SAD ili Kanadi), namjerava se značajno oslabiti jedan od ključnih sektora ruske ekonomije i ograničiti povezanost Rusije. U skladu sa mjerama Savjeta EU, Crna Gora je pokrenula proceduru za donošenje odluke o zatvaranju vazdušnog prostora za ruske avione.

EU je uvela i dodatna ograničenja na izvoz robe i tehnologija za dvostruku namjenu, kao i određene robe u sektorima odbrane i bezbjednosti. Kada je u pitanju vizna politika, diplomate, drugi ruski zvaničnici i biznismeni više neće biti u mogućnosti da koriste odredbe koje se odnose na vizne olakšice, a koje omogućavaju privilegovani pristup u EU (odluka neće pogađati “obične” ruske građane).

Istovremeno, na listu lica prema kojima se sprovode restriktivne mjere zabrane ulaska na teritoriju, ali i tranzita preko zemalja EU dodato je 336 člana Dume. Takođe, pomenute mjere podrazumijevaju zamrzavanje sredstava i ekonomskih resursa. Uspostavljene su i dodatne mjere za sprečavanje ulaska na teritoriju EU ili tranzit za lica koja podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, njenu stabilnost i bezbjednost, te ometaju rad međunarodnih organizacija, imaju bilo kakvu ulogu u aneksiji Krima, obavljaju transakcije sa Donbasom ili jednostavno podržavaju RF materijalno i finansijski ili imaju koristi od RF. Odlučeno je da se licima povezanim sa gore navedenim akcijama zamrzavaju sva sredstva.

Pomenutim mjerama je obuhvaćeno još 98 novih lica, među kojima su predsjednik Putin, šef diplomatije Lavrov, zamjenik predsjednika Savjeta za nacionalnu bezbjednost Dmitrij Medvedev, predsjednik ruske Vlade Mihail Mišustin, ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokoltsev, te više savjetnika predsjednika RF, kao i bjeloruskih vojnih lica.

Takođe, donijete su restriktivne mjere koje podrazumijevaju zabranu uvoza robe porijeklom iz oblasti Donjecka i Luganska u EU, kao i direktno i indirektno finansiranje, osiguranje i reosiguranje robe iz ovih područja, ali i trgovinu akcijama ili hartijama od vrijednosti.

Istovremeno, na postojeću odluku, dodaje se odredba zabrane kupovine, prodaje, direktnog ili indirektnog pružanja investicioniih usluga hartijama od vrijednosti sa Rusijom i njenom Vladom, ruskom Centralnom bankom, te pravnim subjektima, licima ili entitetima koji rade po nalozima Vlade ili Centralne banke Rusije. Takođe, mjera podrazumijeva zabranu učešće u bilo kojoj vrsti kreditnih/zajmovnih transakcija.

Najčitanije