9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

‘Kino magistrala’: Udružena jadranska kina vraćaju publiku u kina

Film Košnica

Kino magistrala, projekt koji duž Jadranske magistrale povezuje hrvatska kina s ciljem da se publika nakon pandemijske krize u njih vrati, održavat će se do kraja ljeta, a počinje u ožujku projekcijom filmskog hita “Košnica”.

Udružena kina pripremaju niz zanimljivih sadržaja za širu publiku, od suvremenih filmskih hitova do nostalgičnih prisjećanja, od školskog  programa do posebnih filmskih događanja za mlade, najavljeno je iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

Ovogodišnji program otvara film “Košnica”, apsolutni pobjednik Sundance Film Festivala, 4.martaa u riječkom Art-kinu Croatia, dva dana kasnije igra u dubrovačkom kinu Sloboda, te 7. marta u splitskim Zlatnim vratima. Na projekcijama će gostovati redateljica Blerta Basholli i glavna protagonistica Fahrije Hoti.

Film je snimljen prema istinitom događaju, a govori o upornosti žene koja unatoč velikom pritisku okoline uspijeva izgraditi bolji život za sebe i sumještane.

Muž joj je nestao za vrijeme rata na Kosovu, čime je nestao i glavni izvor prihoda obitelji pa Fahrije počinje raditi ono što najbolje zna – ajvar. Pokreće mali poljoprivredni obrt s još nekoliko žena iz sela s ciljem da postanu neovisne.

Iz Kina magistrale najavljuju da će do kraja ljeta ugostiti desetak filmskih ekipa dajući gledateljima mogućnost da s njima uživo razgovaraju o pogledanom filmu.

Sljedeći u programu je canneski pobjednik francuski film “Titane” redateljice Julie Ducournau, a potom malteški “Luzzu” redatelja Alexa Camillerija.

‘Kino magistrala’ obuhvaća Kino Mediteran, Art-kino Croatia u Rijeci, Kinoteku Zlatna vrata u Splitu i Kinematografe Dubrovnik.

Po riječima Alena Munitića, koordinatora projekta,  ono što ih povezuje kao partnere od Rijeke do Dubrovnika velika je posvećenost nezavisnom, europskom filmu, ali i sezonalnost našeg rada jer se naše ljetne aktivnosti odvijaju u predivnim ljetnim kinima, a zimske u kino dvoranama.

“Detaljno smo osmislili pristup u kojem je svaki partner snažan u određenom segmentu te svojom ekspertizom i iskustvom može pomoći drugim kinima da poboljšaju određene segmente svog poslovanja”, ustvrdio je.

Kaže da je ključ strategije povratka gledatelja u kina njihovo uključivanje u aktivnosti, gdje on nije samo objekt i konzument sadržaja, a takav doživljaj daje mu jedno novo iskustvo, povezuje ga sa samim kinom i stvara osjećaj pripadnosti kino zajednici.

Pod nazivom #kinostalgija putem istoimene internetske stranice uskoro započinje prikupljanje svjedočanstava i uspomena vezanih uz filmove, kino dvorane i ljetna kina, a s namjerom oživljavanja priča koje će gledatelje inspirirati da se vrate u kino.

Prikupljene snimke, fotografije i drugi materijali postat će dijelom putujuće izložbe i baze uspomena dostupne svim ljubiteljima kina.

Dio projekta je i kreiranje zajedničkog školskog programa u svim kinima partnerima, a koji će se provoditi u suradnji s osnovnim i srednjim školama – više od 60 filmskih naslova postaje dijelom jedinstvenog kataloga za nastavnike, a jadranska regija bit će prva koja će već od ove jeseni implementirati originalni školski program medijske kulture i pismenosti.

“Za možda najzahtjevniju publiku mladih od 18 do 24 godine organizirat će se filmske projekcije u ljetnim kinima, a sve detalje – od izbora filma, organizacije do promocije i realizacije, preuzet će mladi iz lokalnih sredina dok će im profesionalno osoblje biti samo podrška”, napominje se u najavi.

‘Kino magistrala’ jedan je od petnaest europskih projekta i jedini iz Hrvatske koji je financijski podržala mreža Europa Cinemas i Kreativna Europa potprogramom MEDIA, a podržali su ga i Hrvatski audiovizualni centar te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Izvor:Hina

Najčitanije