20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora u osmini finala SP

Vaterpolo reprezentacija CG

Vaterpolisti Crne Gore oporavili su se od debakla u okršaju sa Srbijom jer su današnjom pobjedom protiv Japana – 13:11, u posljednjem kolu grupne faze, osigurali plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva.

A lako nije bilo, iako su ,,ajkule” serijom 5:0 u posljednjih osam minuta ušle sa viškom od četiri gola prednosti (9:5). Prijetili su Japanci od druge četvrtine, koju su odigrali i najbolje, kada su serijom 3:0 (od kraja prve do trećeg minuta druge četvrtine) preokrenuli stvari u bazenu i došli do vođstva od 5:4. Mogli su igrači ove reprezentacije, koja je osigurala plasman na OI, da dođu do viška od dva gola, ali su prvo Averka, a zatim i Tešanović dobro odreagovali u odbrani.

I nakon ova dva besuspješna pokušaja kao da je splasnuo entuzijazam protivnika. Perković je iz kontranapada golom za 5:5 otvorio seriju koju je završio danas odlični Popadić za višak od četiri gola razlike. Utisak je bio da će igrači selektora Vladimira Gojkovića rutinski riješiti posljednjih osam minuta, ali na promjenu odbrane Japana, konkretno na zonski presing, slabo su odreagovali. Ponovo su igrači Japana prijetili i primakli se na dva gola zaostatka. Mogli su i da dođu do minusa od gola, ali je sa igračem manje Draško Brguljan uspio da ukrade loptu (ukupno četiri), a u narednom napadu Takata je napravio kontra faul. Kazna je od strane našeg tima stigla brzo, Matković, inače najefikasniji igrač meča sa četiri gola, bio je precizan za 11:8. Nakon ovog pogotka ponovo je Brguljan vješto ukrao loptu, nažalost nekoliko sekundi kasnije Nišimura je našem igraču odbranio šut iz peterca, a poslije gola Suzukia (11:9), Popadić sa igračem više i Matković bili su precizni za visokih 13:10 na 68 sekundi prije kraja.

Protiv autsajdera ,,ajkule” su pokazale i neke dobre, ali i slabije stvari u igri. Kao nesnalaženje na presing igru, a čak sedam puta, do početka treće dionice, napad preko centara nije prolazio. Imao je naš tim i malo sreće u prvoj i drugoj četvrtini jer su Japanci tri puta pogodili prečku i stativu, a na sreću, ponovo je Petar Tešanović bio izuzetno raspoložen sa gola.

Prvi dio zadatka u posljednjem kolu crnogorska vaterpolo reprezentacija je završila, sada se čeka pomoć od Srbije koja od 15.30 sati igra sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ako ova reprezentacija pobijedi SAD, ,,ajkule” će sa druge pozicije u osminu finala i izvjesno će ih sačekati Rumunija. U suprotnom, loše se piše igračima selektora Gojkovića, jer će kao trećeplasirani na megdan drugoplasiranim Italijanima…

/Ana Marković/

Najčitanije