15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora u privilegovanoj poziciji u svijetu jedrenja – Dukić i Marković u grupi privilegovanih

Dukic-i-Markovic

Svjetski kup u jedrenju za olimpijske klase – Hyeres, Francuska, 22.04.2024.



Sve je spremno za početak 55. izdanja Semaine Olympique Française (Francuska olimpijska nedelja) u Hyèresu, Francuska, gde će se održati Svetski kup za klasu ILCA. Prvo jedrenje počinje u ponedeljak, 22. aprila. Crna Gora može biti ponosna jer se reprezentativci Dukić i Marković takmiče u grupi privilegovanih, odnosno među svjetski moćnim državama koje su već kvalifikovane za mjesto na Olimpijskim igrama.

Crna Gora je obezbijedila mjesto na Olimpijskim igrama u Parizu. Posle Pekinga, Rija i Tokija, Milivoj Dukić će jedriti i u Marseju, u Francuskoj. Samo dva mjeseca pred Olimpijske igre u Parizu 2024, nacionalni timovi ILCA će se takmičiti kako bi stekli dragocijeno iskustvo u formatu koji odražava Olimpijsko jedrenje na poslednjem velikom takmičenju prije početka Igara.

Što se Ilije Markovića tiče, i on će biti u privilegovanoj grupi. Njegovi okršaji sa 70 najboljih jedriličara planete biće od ogromnog značaja na putu ka sticanju iskustva, na putu ka ostvarenju sna, a to su Olimpijske igre u Los Anđelesu.

Takmičenje je u rangu Svetskog prvenstva u jedrenju. Jedriličarskom savezu svake države je određena kvota od dva jedriličara za svaku od klasa. U privilegovanoj grupi će biti 70 jedriličara, iz država koje su obezbijedile mjesto na Olimpijskim igrama. Jedriće se deset regata tokom pet dana, a zatim slijedi i finalni dan, odnosno medal race.

Ove godine sistem takmičenja je promijenjen, te se jedri i regata poslednje šanse, koja je, kako joj ime kaže, poslednja šansa za države koje nisu izborile mjesto na OI u Parizu 2024.

U drugoj grupi jedriličari se takmiče za četiri finalna mjesta dostupna kako u floti ILCA 7 za muškarce, tako i u floti ILCA 6 za žene. Trenutno, 62 muškarca i 32 žene iz 35 zemalja spremni su i bore se za priliku da kvalifikuju svoju državu za učešće na Olimpijskim igrama 2024. Podsećanja radi, na Olimpijskim igrama, svaka država može da ima samo jednog predstavnika u klasi.

Svjetski kup French Olympic Week u Hyèresu zaokružuje intenzivnu takmičarsku sezonu u olimpijskoj godini. Od početka godine naši jedriličari su učestvovali na ILCA7 Svjetskom prvenstvu za seniore, kada su izborili normu za Olimpijske igre, zatim je usledilo ILCA6 & ILCA7 Evropsko prvenstvo za seniore, ILCA6 i ILCA7 Evropsko prvenstvo za mlade (U21) na kojem je učestvovao Nikola Golubović i Svetski kup Regata princeze Sofije za olimpijske klase.

Ostaje nam samo da poželimo Milivoju Dukiću, Iliji Markoviću i selektoru Ilku Klakoru dobar vjetar tokom još jednog velikog međunarodnog takmičenja.

Najčitanije