26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Dan planete Zemlje pod sloganom “Planet vs. Plastika”

Plastika

Dan je planeta Zemlje koji se ove godine obilježava pod sloganom “Planet vs. Plastika”, kako bi se potaknulo smanjenje korištenja plastike za dobrobit zdravlja ljudi i planeta te reducirala proizvodnja svih vrsta plastike za 60 posto do 2040.

Rijetki su dijelovi Zemlje koji nisu zagađeni plastičnim otpadom. Tržište preplavljeno različitim jednokratnim plastičnim proizvodima imalo je za posljedicu opterećenje okoline otpadom koji završava u tlu, jezerima, rijekama i morima, a vodene i zračne struje prenose fragmente plastike širom planete.

U okeanima svake godine završi 14 miliona tona plastičnog otpada; mikroplastika i u stijenama

Upozoravaju da mikroplastiku nalazimo u svim okeanima te brojnim životinjskim i biljnim organizmima, a više je pojava ugradnje plastike u stijene pri čemu nastaju plastiglomerati. Sitni dijelovi plastike šire se po okolinu, pogodno su mikrostanište za bakterije tvoreći plastisferu, a pukotine mikroplastike pogodne su za vezanje teških metala.

Posljednjih desetljeća plastična ambalaža i jednokratni plastični proizvodi zagađuju naš planet alarmantnim tempom. Samo u okeanima svake godine završi 14 miliona tona plastičnog otpada (580.000 kamiona). Od ukupnog plastičnog otpada u morskom okolišu 80 posto ga potiče s kopna. U Evropskoj uniji plastika čini između 80 i 85 posto otpada pronađenog u moru i na obali, izmjerenog kao broj komada otpada na plažama. Plastični predmeti za jednokratnu upotrebi čine 50 posto, a predmeti povezani s ribolovom 27 posto ukupne količine.

Plastični otpad potom se prenosi morskim strujama, ponekad na vrlo velike udaljenosti. Može biti nanesen na kopno, razgraditi se u mikroplastiku ili stvoriti gusta područja morskog otpada zatočena u okeanskim vrtlozima. UNEP procjenjuje da šteta za morski okolinu na globalnoj razini iznosi najmanje 8 milijardi USD godišnje.

Upozoravaju i da se oko 98 posto plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu proizvodi od fosilnih goriva ili izvornih sirovina te se procjenjuje da će razina emisija stakleničkih plinova povezanih s proizvodnjom, upotrebom i odlaganjem plastike na bazi fosilnih goriva narasti na 19 posto globalnog proračuna ugljika do 2040.

Na području Evrope sakupi se oko 29 miliona tona otpadne plastike, od čega se 32 posto uputi na recikliranje, 43 posto na spaljivanje/suspaljivanje, a 25 posto odloži se na odlagališta.

Najčitanije