7 C
Kotor

Slušaj online radio

Crni rekordi na drumovima: U oktobru stradalo 11, od početka godine 68 osoba

Tivat – Jadranska magistrala – foto Boka News

Prošli oktobar, nažalost, ostaće upamćen kao mjesec u kojem je u saobraćajnim nesrećama poginulo čak 11 osoba zbog čega će u crnim statistikama biti upisan kao jedan od najtragičnijih mjeseci u posljednjoj deceniji po broju stradalih u drumskom saobraćaju.

Tokom oktobra, samo u dvije saobraćajne nesreće stradalo je pet osoba, od čega i dvoje djece, a alarmantan je i podatak da je od početka godine u saobraćaju poginulo čak 68 osoba, mahom mlađe životne dobi.

Te brojke već pokazuju da će broj poginulih u ovoj godini biti najveći još od 2013. godine, kada je u deceniji za nama došlo do značajnijeg pada broja stradalih u udesima na crnogorskim cestama nego što je to bio slučaj u prvoj deceniji 21. vijeka.

Uprava policije u odgovoru “Vijestima” navodi da je na osnovu do sada urađenih nalaza i mišljenja vještaka saobraćajne struke glavni uzrok saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima ljudski faktor.

”Taj faktor se dominantno ogleda u prekoračenju brzine kretanja, prelaska na saobraćajnu traku namijenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera, nedozvoljeno preticanje, uticaj alkohola i nepropuštanje pješaka. Što se tiče porasta broja poginulih lica u saobraćajnim nezgodama tokom oktobra tekuće godine, napominjemo da je od 11 smrtno stradalih lica, pet stradalo u dvije nezgode”, piše u odgovoru Uprave policije.

Teže povrijeđeno 482

Službenici Uprave policije su tokom oktobra 2022. godine evidentirali 471 saobraćajnu nezgodu u kojima je pored 11 poginulih, povrijeđeno i 275 lica, od kojih je 215 zadobilo lakše, a 60 teže tjelesne povrede.

Na osnovu uporedne statistike, koju evidentira UP, u istom mjesecu 2021. godine dogodile su se 524 saobraćajne nezgode u kojima je poginulo pet osoba, dok je broj povrijeđenih bio gotovo identičan kao i tokom ove godine – 261, od čega su 224 osobe zadobile lakše, a 37 teže povrede.

”Za deset mjeseci 2022. godine, na putevima u Crnoj Gori dogodilo se ukupno 4.685 saobraćajnih nezgoda u kojima je smrtno stradalo 65 lica, dok je povrijeđeno 2.498 lica, od kojih je 2.016 zadobilo lakše, a 482 lica teže tjelesne povrede”, navodi se u odgovorima Uprave policije.

U Vladinom izvještaju iz maja ove godine, navodi se da saobraćajna policija, kroz kontrole, preventivne i represivne aktivnosti, bez obzira na relativno dobru organizaciju i visok stepen angažovanosti policajaca na terenu, realno ne može postići veću efikasnost djelovanja od postojeće.

Sonraćaj  -gužve – foto Boka News

Alkotestirali 110.351 vozača

Za deset mjeseci 2022. godine, službenici saobraćajne policije su kontrolisali 212.205 vozila i tom prilikom su alkotestirali 110.351 vozača.

”Od alkotestiranih vozača, njih 9.557 je zatečeno da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola, dok je 230 vozača odbilo alkotestiranje. U navedenom periodu izdata su 83.243 prekršajna naloga i podnijeto 27.550 prekršajnih prijava”, navodi UP.

Službenici saobraćajne policije su tokom oktobra 2022. godine kontrolisali 18.194 vozila i alkotestirali 9.991 vozača, od kojih je 856 zatečeno da upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, dok je 30 vozača odbilo alkotestiranje.

”U oktobru su policijski službenici izdali 1.834 naloga za plaćanje novčane kazne i podnijeli 4.468 prekršajnih prijava. U cilju smanjenja ukupnog broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posljedica, a prevashodno onih sa najtežim posljedicama, Uprava policije svakodnevno preduzima sve mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti koje su propisane Zakonom, bez obzira na značajna kadrovska i materijalna ograničenja koja limitiraju i otežavaju njen rad”, piše u odgovorima Uprave policije.

Crne brojke bile ispod 50

Koliko su zabrinjavajuće tragične brojke za nepunih 11 mjeseci ove godine govori i uporedni podatak prema kojem je tokom 2018, 2019, 2020. i 2021. godine bilo ispod 50 poginulih na nivou cijele godine.

Zbog alarmantnog povećanja broja drumskih tragedija, Vlada je na sjednici 20. maja, zadužila MUP da u saradnji sa Policijskom akademijom u Danilovgradu i Mašinskim fakultetom u Podgorici, organizuje specijalističke obuke starješina i pripadnika Saobraćajne policije, u cilju unapređenja profesionalnih kapaciteta policije.

Osim toga, Vlada je zadužila i Upravu za inspekcijske poslove da kroz pojačan inspekcijski nadzor izvrši uvid u rad i postupanje zdravstvenih ustanova, kao i sam postupak ljekarskih pregleda i izdavanja ljekarskih uvjerenja, kako javnih, tako i privatnih zdravstvenih ustanova.

Stacionirani radari teško i 2023. godine

Iako se godinama u Crnoj Gori najavljuje nabavka i postavljanje 72 stacionirani radara na glavnim crnogorskim saobraćajnicama, teško da će taj posao biti okončan i tokom naredne godine.

Vlada je u maju zadužila MUP da intenzivira aktivnosti na realizaciji projekta stacioniranih radarskih sistema za nadzor saobraćaja u većim gradovima i na pojedinim dionicama magistralnih puteva – uključujući i auto-put), ali ta tenderska dokumentacija još nije pripremljena.

Radarski sistem, koji je još 2017. godine najavljen kao kapitalan projekat od 2,5 miliona eura, prema analizama UP i MUP-a doprinio bi efikasnijem sprovođenju preventivnih i represivnih mjera prema učesnicima u saobraćaju, pa samim tim i smanjenju broja saobraćajnih nezgoda s najtežim posljedicama.

/Biljana Nikolić/

Izvor:Vijesti

Najčitanije