10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Crnogorska Kotor: Većina građana Grblja protiv produženja koncesija za kamenolome kao i izdavanja novih

Gornji Grbalj

U Grblju na prostoru od 10 km2 postoje tri aktivna kamenoloma, sa namjerama vlasti da se taj broj poveća. Negativne posljedice svi osjećamo, a svaki turista koji sleti na tivatski aerodrom prvo se iz vazduha susretne sa iskopima kamenoloma. Elaborat o zaštiti životne sredine se djelimično poštuje, a sistem za zaprašivanje nije postavljen. Postupci o dodjeli koncesija nijesu dovoljno transparentni, posebno javne rasprave, saopšteno je iz OO Crnogorske Kotor.

Oni poručuju da Kotor nije samo Stari grad.

“Svima koji žive na ovom području smanjena je mogućnost za bavljenje turizmom, kao jednom od najvažnijih uslužnih djelatnosti u Crnoj Gori, upitna je i poljoprivreda i kvalitet proizvoda sa ovog područja. Mišljenja smo da će otvaranjem novih kamenoloma direktno biti ugrožena grbaljska sela Dub, Pelinovo, Šišići, Nalježići , Bratešići i drugi.

Mi u Crnogorskoj nemamo ništa protiv ujednačenog i održivog privrednog razvoja kotorske opštine, ali povećavati broj kamenoloma u ovom predjelu ne čini se ispravnim i zdravim za žitelje ovog dijela Kotora. Podsjećamo da je Kotor još uvijek grad pod zaštitom Unesco i da je Crna Gora u procesu pregovora sa EU u obavezi da postuje sve smjernice koje se tiču održivog razvoja i zaštite životne sredine.

Apelujemo na lokalnu i državnu vlast da sa posebnom pažnjom tretira ovo pitanje i da se ne dozvoli povećanje broja kamenoloma na ovom području, osim negativnog uticaja na sve nas potencijalno se mogu obezbijediti uslovi za stvaranje profita licima koja udaraju u temelje savremene države Crne Gore” – kaže se u saopštenju OO Crnogorske Kotor koje potpisuje Dejan Ivović.

Najčitanije