11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Crnogorski kapetan pao u Australiji s 320 kilograma kokaina vrijednih 128 milijuna dolara

Foto: MarineTraffic

Crnogorski kapetan teretnog broda Interlink Veracity, uhapšen je u Australiji zbog sumnje da je sudjelovao u pokušaju krijumčarenja 320 kilograma kokaina na zapadnu obalu Australije, piše ABC News.

Australska federalna policija (AFP) navodi kako je 51-godišnji crnogorski državljanin na teretnom brodu prevozio kokain u vrijednosti 128 miliona dolara. U saopštenju stoji kako je 14. maja droga umotana u plastičnu ambalažu i bačena u ocean na području oko 28 kilometara udaljenom od Port Hedlanda, koji se nalazi na sjevernozapadnom dijelu Australije. Nakon toga su iste pakete preuzela dvojica muškaraca, 49-godišnjak iz New South Walesa i 37-godišnji njemački državljanin, koji su nedugo nakon toga uhvaćeni u kamperu s kokainom. Droga se nalazila u paketima od po 1 kilogram.

Sve je dio višemjesečne istrage koja je i dalje u toku, a policija je u saopštenju navela kako je forenzičkom obradom mobitela kapetana i pronalaženjem inkriminirajućih poruka otkriveno da je osobno upleten u krijumčarenje kokaina, nakon čega je uhićen. 51-godišnjak je optužen za uvoz komercijalne količine ilegalne droge, a za ovakvo djelo predviđena je maksimalna kazna doživotnog zatvora, piše Dailymail.

Transnacionalne skupine organiziranog kriminala oslanjaju se na ljude koji su spremni zloupotrijebiti svoj položaj i utjecaj te sudjelovati u krijumčarenju droge, kao što je i optuženi učinio u ovom slučaju. AFP surađuje s međunarodnim partnerima kako bismo uništili ovakav kriminal i onemogućili sudionicima profitiranje na račun australskih zajednica“, izjavio je pomoćnik povjerenika AFP-a, John Tanti.

Zamjenik povjerenika policijskih snaga, Col Blanch, kazao je kako je ovo brzo uhićenje pokazalo da će se osobe uključene u krijumčarenje drogom nastaviti aktivno progoniti.

Naša poruka onima koji razmišljaju o uključivanju u krijumčarenje drogom je jednostavna: nemojte. Progonit ćemo vas bez obzira na vaš položaj ili lokaciju na svijetu“, rekao je.

Najčitanije