24.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Crnogorski pomorci i brodsko osoblje večeras stigli u domovinu

Crnogorski pomorci i brodsko osoblje koji su jutros kruzerom Carnival Breeze uplovili u dubrovačku luku Gruž večeras su stigli na Debeli brijeg. Jedna grupa će u 14 -to dnevni karantin u Igalo, a druga u Ulcinj. Svih 48 pomoraca bili su ukrcani na kruzerima britansko-američke  kompanije Carnival Cruise Lines.

Sretni i zadovoljni što su napok stigli kući, naši  pomorci se nadaju da će biti što kraće u karantinu, jer su, kako kaže Saša Perišić iz Herceg Novog, proveli 72 dana u karantinu na matičnom brodu i bili su negativni na test na korona virus.

“Jako sam sretan što sam došao doma, poslije osam mjeseci koliko sam  bio ukrcan na kompaniji Carnival Cruise Lines.  Nije bilo lako, od pojave korona virusa, ali smo se dobro držali. Osim sa kolegama iz Crne Gore, družili smo se, koliko su dozvoljavale mjere epidemiloga,  i sa pomorcima i brodskim osobljem iz svih bivših YU republika”, kaže Saša. Priznaje da poneko i nije mogao da izdrži pritisak izloacije i neizvjesnosti pa su imali i dva samoubistva brodskog osoblja – jednog državljanina Mađarske i jedne Ukrajinke.

Nemanja Tadić iz Sutomora u januaru se ukrcao  na brod na Floridi na kome je radio u galeriji slika.  Tokom izloacije najteža mu je bila neizvjesnost. Uprkos teškoćama koje je prošao zbog korona virusa, Nemanja ne namjerava da odustane od navigavanja. “Vjerujem da ćemo već u septembru ponovo moći da plovima, a ja ću biti spreman”, poručuje Nemanja.

Crnogorski pomorci i brodsko osoblje povratak u CG – foto S.K

Andrea iz Sutomora ukrcala se u septembru na kruzer i polovinom aprila isticao joj je ugovor. Ona je na Bahame došla sa Floride. Malo je razočarana što će morati u karantin, jer kaže da su i do sada bili u strogim mjerama izolacije, a niko od njih nije imao simptome korona virusa.

Novljanin Nenad kaže da su prije tri sedmice krenuli sa Bahama, došli do  Engleske gdje su bili otkazani svi letovi, kao i u Španiji i Italiji pa su došli u Dubrovnik. Osim 48 pomoraca i brodskog osoblje iz Crne Gore, na brodu kapaciteta 3.700 putnika bilo je 1.100 državljana Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Srbije, Italije, Bjelorusije i Bugarske.

Britansko-američka  kompanija “Carnival Cruise Lines”, koja u svojoj floti ima 24 broda, najveći broj kruzera usidrila je na Bahamima, odakle su se naši pomorci, ali i drugi državljani ukrcali na Carnival Breeze i nakon tri sedmice plovidbe  stigli u Dubrovnik  gdje je obavljen proces repatrijacije prema uputstvima hrvatskih epidemiologa.

/S.Kosić/

Izvor:S. Kosić

Najčitanije