12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Crnogorski velikan skulpture – Luka Tomanović

Plakat

Izložba “Crnogorski velikan skulpture” posvećene opusu Luke Tomanovića, biće otvorena u JU “Muzej i galerija” Tivat u ponedeljak 12. novembra.

Ova izložba je postavljena na na dva nivoa tivatske galerije, gdje će posjetioci moći da pogledaju skulpture i reljefe iz različitog perioda Tomanovićevog umjetničkog izražavanja.

Luka Tomanović, vajar, rođen je u Lepetanima 1909. a umro je u Igalu 1992. godine.  Na Cetinju je 1932. godine završio  Učiteljsku školu, a do Drugog svjetskog rata službovao je Hercegovini. Od 1941. učestvovao je u NOB i neko vrijeme bio zatočen na ostrvu Mamula. Godine 1952. diplomirao je Akademiji primjenjenih umjetnosti u Beogradu, a periodu 1953-1964. obavljao je dužnost direktora Umjetničke škole u Herceg Novom. Bio je član ULUCG-a i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Imao je više samostalnih izložbi. Izlagao je na svim značajnim manifestacijama crnogorske likovne umjetnosti u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je mnogih nacionalnih i drugih nagrada i priznanja.

Tomanović je stvorio  obimno skulptorsko djelo – spomeničke biste, portrete i intimnu skulpturu, spojivši tradiciju i moderna stremljenja u umjetnosti. Poznata njegova djela su spomenici »Bezmetković« i »Spomenik krivošijskim ustanicima«.

O stvaralačkom radu Luke Tomanovića govoriće direktorica JU “Muzej i galerija” Tivat mr Jelena Bujišić, dok će izložbu sa početkom u 20 časova otvoriti predsjednik Opštine Tivat dr Siniša Kusovac.

Izvor:S.L

Najčitanije