20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka na manifestaciji maslinara “Noćnjak 2022”

Učesnici Noćnjaka 2022. iz CG

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) učestvovali su na 24. Međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana “Noćnjak 2022”, koju je održana u Supetru na otoku Braču – Republika Hrvatska od 5 do 8. maja tekuće godine, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića.

Noćnjak 2022 je u kongresnoj dvorani “Svpetrvs hotela” u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića proglasio otvorenim njegov izaslanik Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta. Na manifestaciji su proglašeni šampioni i vicešampioni za kvalitet i izgled maslinovih ulja, a dodijeljena su i druga priznanja zaslužnima kojima maslina život znači.

U okviru programa „Noćnjak 2022”, CDPR je prisutnima i gostima na manifestaciji predstavilo i promovisalo bogato ilustrovanu monografiju „Maslina”, životno djelo pok dr Ksenije Miranović, prvog experta za maslinarstvo u bivšoj SFRJ, u kojem je ona sabrala sav svoj dugogodišnji rad i iskustvo u maslinarstvu. Istom prilikom CDPR je pored monografije predstavilo brošuru „Maslinovo ulje i zdravlje” koja je korisna ne samo maslinarima, nego i svim ostalim građanima i podijelila je sudionicima i gostima manifestacije.

Na Manifestaciji je održana edukativna radionica „Mala škola kušanja maslinovih ulja”, zatim tradicionalni Olio bar na kojem su posjetiocima ponuđena na kušanje različita maslinova ulja, monosortna i višesortna, dobra i loša, a kušala su se i šampionska maslinova ulja.

Takođe su prezentirane stručno – naučne teme uključene kroz edukaciju, prezentaciju proizvoda i predstavljanje primjera dobre prakse. O tim temama razgovaralo se i tokom stručnih skupova o maslinama, maslinovom ulju i ljekovitom bilju.

Trajanje “Noćnjaka 2022” iskorišteno je i za obilazak samog mjesta Supetar i upoznavanje sa djelima prvog hrvatskog modernog kipara Ivana Rendića. Takođe su obiđeni staro mjesto Dol i patirsko mjesto Gažula na Vidovoj gori inače najvišem vrhu jadranskih otoka gdje je priređen domjenak – ručak, uz pogled na morsko plavetnilo prošarano predivnim otocima Jadrana. U nedjelju po sopstvenoj želji uz obilazak slikovitog mjesta Škrip, sudionici su posjetili Muzej otoka Brača, kao i Muzej familije Cukrov.

Ipak, svečano uručivanje priznanja, proglašenje pobjednika i bal šampiona očekivano su privukli najveću pažnju sudionika manifestacije, koju su Lordan Ljubenkov i Želimir Bašić, predsjednik i predsjednik Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije ocijenili kao jednu od najuspješnijih do sada.

Dodjeli priznanja prisustvovali su brojni gosti, među njima maslinari i uljari iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije.

Najčitanije