14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka obilježava pedeset pet godina od osnivanja

CDPR

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka obilježava pedeset pet godina od osnivanja. Tim povodom prenosimo saopštenje koje su nam proslijedili.

“Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) obilježava 55 godina od osnivanja Društva Crne Gore za borbu protiv raka koje je osnovano u Titogradu, današnjoj Podgorici 18. februara 1967. godine, što znači naravno i pedeset pet godina od prvih aktivnosti u borbi protiv raka kod nas.

Samo obilježavanje ovog dana osim podsjećanja na pedeset pet godina starog Društva i aktivnosti u borbi protiv raka, ima zadatak i da opomene i pozove građane da pored naše stalne borbe protiv raka, treba zajedno da učestvujemo u tome i pobijedimo opaku bolest koliko je to moguće.

Prvi predsjednik Društva bio je akademik Ljubomir Rašović, potpredsjednici dr Nikola Ivović i Milo Kralj, a sekretar dr Petar Martinović. Upravni odbor su sačinjavali ugledni intelektualci i javne ličnosti toga vremena (ljekari, pravnici, ekonomisti, pisci, političari, kulturnjaci …, među kojima dr Bato Pešić, Čedo Šćepović, dr Bećko Lakić i mnogi drugi).

Radiološki institut koji je postao specijalizovana ustanova za liječenje oboljelih od raka počeo je da se radi te iste, 1967. godine. Danas je to nova, savremena i odlično opremljena ustanova – Klinika za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore, koja opslužuje pacijente kako iz cijele Crne Gore, tako prema potrebi i one iz regiona. Ono što izdvajamo i jako je interesantno za javnost je sljedeće, a to je da je Društvo Crne Gore za borbu protiv raka još prije 51 godinu, tj od 1 do 8. marta 1971. godine, u Crnoj Gori po prvi put organizovalo i Nedjelju borbe protiv raka zajedno sa društvima za borbu protiv raka republika bivše SFRJ. Takođe treba naglasitida je Nedjelja borbe protiv raka 1973. godine bila posvećena problemu pušenja i raku pluća po prvi put na ovim prostorima. U to vrijeme Nedjelja borbe protiv raka je postala tradicionalna, a Društvo je u ono vrijeme imalo odličnu saradnju sa Crvenim krstom Crne Gore i Jugoslavije.

Početkom devedesetih godina dvadesetog stoljeća Društvo Crne Gore za borbu protiv raka je smrću velikog broja kadrova – entuzijasta, ratnim okruženjem, kao i raspadom bivše domovine – SFRJ prestalo da postoji.

Nastavak tradicije i aktivnosti u borbi protiv raka u Crnoj Gori vezuje se za Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR), koje je osnovano 5. novembra 2001. godine. U ostvarivanju sveobuhvatne borbe protiv raka zadatak CDPR-a je da podstiče i koordinira aktivnost članova i aktivista u borbi za smanjivanje broja novooboljelih od ove opake bolesti. Istovremeno CDPR je kao cilj postavilo i smanjenje stope smrtnosti od raka u Crnoj Gori, kao i podizanje kvaliteta života oboljelih. Borba protiv pušenja (jedan od glavnih, ako ne i glavni uzročnik vezan za nastanak ove opake bolesti) i poštovanje Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, koji je donesen na našu inicijativu prije osamnaest godina, je takođe jedan od ciljeva CDPR-a.

Ovaj tekst ima svrhu da podsjeti javnost na 18. februar 1967. godine i početak aktivnosti, kao i pionire u borbi protiv raka u Crnoj Gori. Istovremeno sa nastankom tadašnjeg Društva Crne Gore za borbu protiv raka, ali i 2001. godine nasljednikom CDPR-a, se nadamo da se svih proteklih pedeset pet godina Crnom Gorom širi ideja humanosti sa jedinim mogućim ciljem, a to je pomoći oboljelima od ove opake, ali danas ipak izlječive bolesti” .- navodi se u saopštenju Crnogorskog društva za borbu protiv raka.

Najčitanije