27.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Crnoj Gori će sljedećih pet godina nedostajati 300.000 kvadrata plaža

Slovenska plaža

Crnoj Gori u sljedećih pet godina nedostajaće minimalno 300.000 metara kvadratnih plaža za normalno odvijanje turističke sezone, saopšteno je iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

U Morskom dobru su saopštili da je upravljanje plažama i kupalištima, kao bitnim segmentom turističke ponude Crne Gore, definisano kao jedan od prioriteta u radu Javnog preduzeća, koji pored uređenja, opremanja i standardizacije postojećih prirodnih i izgrađenih plaža, obuhvata i izgradnju i uređenje novih kupališta saglasno planskim dokumentima.

– Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je, postupajući saglasno Zakonom utvrđenim nadležnostima, prepoznalo problem nedostatka plažnih površina i potrebu intenzivnijeg razvoja kupališta kao bitnog segmenta turističke ponude i u cilju kvalitetnog pristupa rješavanju problema, saglasno Zakonu, angažovalo Konzorcijum koji čine „Hotelsko i destinacijsko savjetovanje“ d.o.o iz Zagreba, Fakultet za menadžment u ugostiteljstvu i turizmu iz Opatije, Urbanistički institut Hrvatske d.o.o. iz Zagreba i društvo „Proficiscor“ d.o.o. iz Zagreba, koji je uradio Strategiju održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori – navedeno je u saopštenju.

Kako se ističe, Strategija održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori (od avgusta mjeseca 2017. godine) je, pored ostalog, dala pravce daljeg razvoja, unapređenja, tematizacije i standardizacije plaža na Crnogorskoj obali.

– Navedena Strategija potvrdila je opredjeljenje Javnog preduzeća da u svim narednim aktivnostima davanja u zakup/na korišćenje djelova morskog dobra, kako dugoročnim tako i kratkoročnim, prioritet moraju imati plaže/kupališta. Saglasno toj strategiji, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je, u skladu sa važećom planskom dokumentacijom, od 2018. godine raspisalo 36 javnih poziva za zakup obale za izgradnju novih kupališta prema planskim dokumentima. Ističemo da sami postupak javnog raspisa, osim uredne planske dokumentacije, podrazumijeva saglasnosti lokalnih samouprava, nadležnih institucija, a zatim resornih Ministarstava i, u konačnom, Vlade Crne Gore – naglašeno je u saopštenju.

Kako pojašnjavaju u Morskom dobru, novostvorene vrijednosti su vlasništvo države Crne Gore, te kao takve predstavljaju jasan javni interes, odnosno dobro u javnoj upotrebi, što je i precizno navedeno u svakom pojedinačnom ugovoru.

U Morskom dobru naglašavaju da paralelno rade na obezbjeđivanju značajnih sredstava preko međunarodnih fondova, “kako bi se maksimalno uspješno realizovali projekti revitalizacije pet javnih plaža (Mogren, Pržno, Petrovac, Sutomore, Žukotrlica), od kojih je samo za Sutomore i Žukotrlicu neophodno obezbijediti oko 13 miliona eura”.

Najčitanije