11 C
Kotor

Slušaj online radio

Crnoj Gori je hitno potrebna ribarska luka

Kočarica - Foto: Boka News
Kočarica – Foto: Boka News

Crnoj Gori hitno je potrebna savremena ribarska luka, smatra direktor Instituta za biologiju mora (IBMK) dr Aleksandar Joksimović. On naglašava da je trenutna situacija u Crnoj Gori takva da naši ribari nažalost nemaju mjesta u ribarskim lukama koje su ciljano pravljene za njih, već koriste vezove koje im daju ostale luke u Crnoj Gori ili marine. On je podsjetio da javna rasprava o izgradnji luke na Rtu Đerani, kod Ulcinja, kapaciteta 50 ribarskih brodova, vrijedna više desetina miliona eura, koju će u okviru projekta MIDAS 2 finansirati Svjetska banka, traje do 23. septembra.

– To je sve nešto malo, administrativno i finansijski komplikovano za njih, tako da ovaj projekat, o kojem već dugo pričamo u Crnoj Gori, svakim danom dobija na značaju, kazao je Joksimović za Radio „Kotor”, dodajući da će ribarska luka biti i prava turistička atrakcija.

Cilj je poboljšanje konkurentnosti ribarstva u Crnoj Gori kroz povećanje pružanja državne podrške u usaglašavanju sa zahtjevima za pristupanje EU. Vrijednost projekta je 30 miliona eura i predviđeno je da traje do juna 2023. godine. Prije osam godina, gradnja ribarske luke je bila predviđena u Njivicama, ali se od toga odustalo.

Joksimović je podsjetio da će Univerzitet Crne Gore, Pomorski fakultet Kotor u saradnji sa Institutom za biologiju mora koordinirati regionalnim projektom pod nazivom „Development of Regional Joint Master Program in Maritime Environmental Protection and Management”. U projekat su kao nacionalni partneri uključeni Agencija za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore i NVO Eko Centar Delfin, kao i partnerski univerziteti iz zemalja EU, u Ljubljani, u Kadizu i Univerzitet Azurna obala iz Nice. Ukupni budžet projekta iznosi 845.188 eura.

Najčitanije