30 C
Kotor

Slušaj online radio

Crveni polumjesec kritikovan jer je prodavao šatore stradalima u potresu

Turska

Turska oporba i mediji u nedjelju su oštro kritikovala humanitarnu organizaciju Crveni polumjesec jer je prodavao umjesto podijelio šatore stradalima u katastrofalnom potresu 6. februara koji je razorio jugoistok Turske.

Kako piše dnevni list Cumhuriyet koji je razotkrio takav postupak, turski Crveni polumjesec prodao je 2.050 šatora nevladinoj humanitarnoj udruzi Ahbap za 46 miliona turskih lira (2,2 miliona eura).

Ti su šatori bili poslani u područja pogođena potresom, napisala je na Twitteru u nedjelju nevladina udruga.

Predsjednik turskog Crvenog polumjeseca Kerem Kinikpotvrdio je na Twitteru da je Kizilay Cadir, podružnica Crvenog polumjeseca zadužena za proizvodnju šatoru isporučila nevladinoj udruzi Ahbap skloništa “po cijeni”.

– Suradnja između Crvenog polumjeseca i Ahbapa je moralna, razumna i etična, ustvrdio je Kinik.

No njegove izjave dodatno su razljutile i medije i društvene mreže.

– Najveća karitativna organizacija u Turskoj, Crveni polumjesec prodavao je šatore umjesto da ih podijeli besplatno onima kojima su potrebni dok su ljudi molili za šator tri dana nakon potresa. To je skandal, ocijenio je Murat Agirel, novinar Cumhuriyeta koji je razotkrio aferu.

Turska vlada optužena je da nije podijelila dovoljno šatora ni humanitarne pomoći niti poslala dovoljno spasilačkih ekipa danima nakon potresa.

U spašavanju su velik dio tereta podnijele nevladine udruge među kojima je Ahbap te brojni volonteri.

Crveni polumjesec tijesno surađuje s turskim vlastima i u brojnim kampanjama prima službene donacije.

Više istaknutih oporbenih čelnika zatražilo je ostavku predsjednika Crvenog polumjeseca. “Sramite se”, objavila je na Twitteru Meral Aksener, predsjednica nacionalističke stranke Iyi.

Ovaj tjedan turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je one koji su kritizirali Crveni polumjesec da su nepošteni i zli.

Odgovorio mu je predsjednik vodeće oporbene stranke Kemal Kilicdaroglu na Twitteru:

– Erdogane, uvrijedio si žrtve potresa zbog Crvenog polumjeseca.

Izvor:Hina

Najčitanije