13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Čudo u Italiji: U ruševinama hotela pronađeno osmoro preživjelih

Italija
Italija – foto Reuters

Talijanske spasilačke službe objavile su da je pronađeno osmoro preživjelih u ruševinama hotela u središnjoj Italiji koji je gotovo potpuno uništen u srijedu u lavini, prenose agencije.

Spasilačke službe su objavile da šestero preživjelih tek trebaju biti izvučeni iz ruševina na sigurno. Operacija spašavanja odvija se jako sporo zbog straha da bi snijeg mogao zatrpati preživjele. RAI je objavio da su preživjeli locirani u nekadašnjem tavanskom prostoru hotela.

Deseci spasioca nastavljaju operaciju spašavanja oko hotela Rigopiano srušenog lavinom nedaleko od Farindolea u regiji Abruzzu. Po procjenama u hotelu se u trenutku obrušavanja lavine nalazilo između 25 i 30 osoba – gostiju, zaposlenika i možda nekoliko posjetitelja.

Talijanska služba civilne zaštite potvrdila je da se hotel Rigopiano našao na izravnom putu dva metra visoke lavine u srijedu kasno navečer. Spasilačke službe imaju velikih problema u dopremi mehanizacije na područje nesreće jer je snijeg na planinskom lancu Gran Sasso visok na nekim mjestima i do pet metara.

Hotel Rigopiano popularno je zimsko odredište s 4 zvjezdice i 43 sobe. Lavina je uzrokovala urušavanje četverokatnog hotela koj se nalazi na 1.200 metara nadmorske visine i pomaknula ga za 10 metara, pišu talijanski mediji. Snimke iz zraka pokazuju da samo krov i zadnji kat vire iz debelog sloja snijega.

Lavina se pokrenula nakon četiri uzastopna potresa u središnjem dijelu Italije u srijedu. Odmah je izdano upozorenje na lavine za cijelo područje  kojom dominira veličanstveni, 2.912 metara visoki Gran Sasso. Područje je prepuno malih hotela i skijališta, naročito popularnih među Rimljanima i stanovnicima urbanih središta na istočnoj talijanskoj obali.

Hotel Rigopiano udaljen je 90 kilometra od epicentra potresa u Monterealeu, seocetu blizu Amatricea, naselja uništenom u razornom potresu u kolovozu prošle godine.

Među preživjelima u hotelu i jedno dijete

Među šestero ljudi koji su preživjeli lavinu u talijanskom hotelu Rigopiano jedno je dijete, objavio je zamjenik talijanskog ministra unutarnjih poslova Fillipo Bubbico.

Jedna od preživjelih je djevojčica, rekao je Bubbico RAI-ju. Jedna žena već je izvučena iz snijega i helikopterom prevezena u bolnicu.

Operacija spašavanja odvija se jako sporo zbog straha da bi snijeg mogao zatrpati preživjele. RAI je objavio da su preživjeli locirani u nekadašnjem tavanskom prostoru hotela.

“Živi su. Razgovaramo s njima”, rekao je glasnogovornik vatrogasaca Luca Cari.

Deseci spasioca u međuvremenu nastavljaju operaciju spašavanja oko hotela Rigopiano srušenog lavinom nedaleko od Farindolea u regiji Abruzzu. Radili su cijelu noć na izimno niskim temperaturama.

Po procjenama u hotelu se u trenutku obrušavanja lavine nalazilo između 25 i 30 osoba.

Talijanska služba civilne zaštite potvrdila je da se hotel Rigopiano našao na izravnom putu dva metra visoke lavine u srijedu.

Hotel Rigopiano popularno je zimsko odredište s 4 zvjezdice i 43 sobe. Lavina je uzrokovala urušavanje četverokatnog hotela koj se nalazi na 1.200 metara nadmorske visine i pomaknula ga za 10 metara. Snimke iz zraka pokazuju da samo krov i zadnji kat vire iz debelog sloja snijega.

Lavina se pokrenula nakon četiri uzastopna potresa u središnjem dijelu Italije u srijedu. Odmah je izdano upozorenje na lavine za cijelo područje  kojom dominira veličanstveni, 2.912 metara visoki Gran Sasso.

Područje je prepuno malih hotela i skijališta, naročito popularnih među Rimljanima i stanovnicima urbanih središta na istočnoj talijanskoj obali.

Hotel Rigopiano udaljen je 90 kilometra od epicentra potresa u Monterealeu, seocetu blizu Amatricea, naselja uništenom u razornom potresu u kolovozu prošle godine.

Najčitanije