16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

CUHaCHA – ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine

Projekat CUHaCHA

Jedan od najvrjednijih rezultata projekta CUHaCHA je Monografija kulinarske baštine Zadarske županije, Hercegovačko-neretvanske županije i Bokokotorskog zaliva


Završna konferencija prekograničnog projekta “EnhanCing Sustainable ToUrism Development througH Culinary HeritAge- CUHaCHA” održana je u  Zadru protekle sedmice.

Riječ je o projektu vrijednom 710.946,94 eura, od čega je iznos EU sufinansiranja 604.304,89 eura. Vodeći partner projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, a partneri su Zadarska županija, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Hercegovačko – Neretvanske županije (BiH) i Opština Tivat (Crna Gora).

Završna konferencija je održana u Providurovoj palati. U pozdravnoj riječi je župan Zadarske županije Božidar Longin naglasio važnost očuvanja kulinarske baštine i istakao kao jedan od najvrjednijih rezultata projekta Monografiju kulinarske baštine Zadarske županije, Hercegovačko-neretvanske županije i Bokokotorskog zaliva.

Koordinatorka projekta Andrea Erceg iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije upoznala je prisutne sa sadržajem monografije te drugim važnim rezultatima projekta, kao što su zajedničke staze kulinarske baštine, obuka pružatelja usluga te uređenje tradicionalnih kuhinja.

Izradi monografije prethodila su terenska istraživanja, koje je na području Zadarske županije sprovela Dunja Brozović Rončević s Odjela za etnologiju i antrolopologiju Univerziteta u Zadru. Damir Kovačić, stručni saradnik Zadarske županije predstavio je aktivnosti koje je u okviru projekta sprovela Županija, a o projektnim aktivnostima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu izvijestila je Karmela Zlomislić.

Projekat CUHaCHA

Aktivnosti sprovedene u Tivtu predstavila je koordinatorka projekta Opštine Tivat Ivona Petrović. U okviru ovog projekta, Tivat je učestvovao u istraživanju kulinarske baštine Bokokotorskog zaliva, unaprjeđenju gastronomije kao turističkog proizvoda, izradi gastro staza i pripremi monografije kulinarske baštine. Jedna od najznačajnih aktivnosti projekta bila je izgradnja i opremanje savremene kuhinje u SMŠ Mladost.

Glavni cilj projekta je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i doprinijeti razvoju turizma. Projekat CUHaCHA se sprovodi u okviru drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore 2014 – 2020, a odobren je u okviru programske prioritetne mjere: Doprinos razvoju turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije