12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Čuvari kamena – predavanje o suvomeđi

Suvomeđe – foto Anton Gula Marković

Poznati prirodnjak i zaštitnik Orjena, arheolog Željko Starčević će u petak 28. januara sa početkom u 19 časova, u okviru programa „Čuvari kamena“, u Paviljonu Gradske muzike, održati predavanje o značaju očuvanja suvomeđe kao dijela kulturne baštine i kulturnog pejzaža.

Starčević već četiri godine na Orjenu organizuje, jedinstveno Prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe, a SPD “Subra“, čiji je član, svake godine održava volonterske radionice gradnje u kamenu u tehnici na suvom, gdje učesnici na licu mjesta uče tehniku i obnavljaju pojedine segmente terasastih njiva, pješačkih puteva i nekadašnjih vojnih položaja.

Ovaj tip gradnje karakterističan je ne samo za hercegnovsko zaleđe i druge dijelove Crne Gore, već i Mediterana. Vještina gradnje u tehnici na suvo podrazumijeva obradu i slaganje kamena jedan na drugi bez upotrebe vezivnog materijala. Stabilnost strukture osigurava se pažljivim izborom i slaganjem kamena, a gradnjom na suvo su oblikovani različiti kulturni pejzaži od praistorije do danas.

Suvomeđa i vrh Orjena

Vještina gradnje na suvo, na inicijativu Kipra, Francuske, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije, Španije i Švajcarske, zvanično je 2018. godine upisana u UNESKO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Organizator programa je Ksenija Matović, koordinator programa kulture u Paviljonu Gradske muzike. Podršku programu, dala je Opština Herceg Novi.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije